Archive

Archive for the ‘February 2010’ Category

Lördagen och söndagen den 27-28 februari 2010

February 28th, 2010 silenhag No comments

Ingen innebandy denna helg då många i laget är bortresta. Ingen bil heller eftersom jag levererade den häromdagen till de nya ägarna. Men jag kunde ta en mycket härlig löparrunda i regnet. Faktiskt rätt skönt att springa utan att bli överhettad i värmen.

Spelade en massa spel med vännerna i huset, samt tvättade en hel del, bland annat min ryggsäck som luktade gammal flodhäst. Och undertiden som jag tvättade i trädgården kom en tusenfoting springandes. De är mycket vanliga och eftersom jag råkade ha kameran i fickan så fotade jag honom. Detta är en i mellanstorleken, de största blir nästan 30 cm långa och man ser dem ofta när man kör bil och de går över vägen.

Tusenfoting1

Tusenfoting2

Tusenfoting3

Categories: February 2010 Tags:

Fredagen den 26 februari 2010

February 27th, 2010 silenhag No comments

Då var sista dagen på jobbet avlutad, exakt sex månaders tjänst i Malawi. Det känns skönt och tillfredsställande att man gjort ett bra jobb, uppfyllt allt som står i arbetsbeskrivningen och nått alla mål som vi gemensamt satte upp i september. En del kan tycka att jag gör fel som åker hem trots att jag blev erbjuden att skriva på en ny kontraktperiod. Texten blir allt för tråkig om jag ska bena ut det i detalj men de två vågskålarna har hoppat upp och ner likt en symaskin på fullvarv. Tillslut har dock en av skålarna etablerat sig med stadig övervikt vilket nu resulterar i att den ursprungliga planen fullföljs.

Nedan ser vi morgonens frukt som intogs till frukosten. Banan, Äpple och Ananas.

Fruktost nej frukost

Categories: February 2010 Tags:

Torsdagen den 25 februari 2010

February 26th, 2010 silenhag No comments

Det är förvånansvärt mycket som behöver min uppmärksamhet denna sista vecka på arbetet. Utöver Linny som arbetat ihop med mig under den mest intensiva perioden så kommer nu också Kondwani Mpeniuwawa att arbeta med Malawi Nutrition Bulletin när jag lämnat landet. Kondwani är en trevlig herre i 35-40 årsåldern som är mycket mer datorvan än de flesta kollegor. Jag har därför under denna vecka underrättat honom om vart vi kommer ifrån, vart vi står och vart vi är på väg. Vi har också gått igenom alla filer och dokumentation som skapats under produktionen av det första numret.

Jag arbetar också med en slutrapport om min tid här. Så vitt jag vet så finns det fyra olika ställen som kommer att efterfråga detta. The Principal Secretary vid Department of Nutrition, HIV and AIDS, FAO-Representative in Malawi, FAO-Rom samt Göteborgs universitet.

Idag levererar jag min bil till den nya ägaren och kommer därför att vara utan bil den sista veckan. Men jag har sett till att göra alla resor som jag vill under tiden som jag hade bilen. Jag kommer att ha kvar min mountainbike så jag kan ta mig bort till gymmet för att dra och rycka i grejorna där de sista dagarna innan jag flyger hem. Förhoppningsvis kommer det inte regna allt för mycket då regnperioden nu har gett mycket regn den sista tiden.

babys

Categories: February 2010 Tags:

Onsdagen den 24 februari 2010

February 25th, 2010 silenhag No comments

Jag kan inte tänka mig att det någonsin fallit en enda snöflinga på Malawis vägar, förutom toppen av Mulanje, det högsta berget. Ändå har jag sett så många bilar med vinterdäck att jag nu tappat räkningen för längesedan.

På grund av min bakgrund finns det en sida av mig som är praktiskt lagd och det är enkelt för mig att känna igen vinterdäck på håll. Man behöver bara leta i max en minut för att hitta en bil med vinterdäck..!? Jag har till och med sett dubbdäck, dock med dubbarna utdragna.

Jag har fått lära mig att vinterdäck/friktionsdäck med sin mjukare gummiblandning och annat mönster med mer sajpningar/lameller är logiskt nog anpassat för lägre temperaturer. Används dessa i varmare temperaturer så ger de enligt Automotorsports test 60 % längre bromssträcka. Varför Malawi importerar dessa däck finner jag mycket märkligt. Kanske kan man även använda dessa däck i leriga förhållanden…? Jag har sett både personbilar och större bilar med dessa däck och majoriteten kör på asfalterade vägar…

Bil med vinterdäck

Vinterdäck

M+S Mud and Snow

Categories: February 2010 Tags:

Tisdagen den 23 februari 2010

February 24th, 2010 silenhag No comments

Idag var det en bra dag eftersom vi fick tillbaka internetuppkopplingen på jobbet. Det längsta avbrottet hittills som pågick i nästan fyra dagar.

Regnsäsongen uppträder nu så som den ska och de senaste två veckorna har vi haft regn åtminstone 10 dagar av 14. Det är också något svalare väder och ”bara” strax över 30 grader. Och som i alla jordbruksländer pratas det om vädret. En del är oroliga för att det kommer för mycket regn nu så sent på säsongen då majsen sakta ska torka upp. Nu riskerar skörden att drabbas av mögel och annat fördärv.

Häromdagen hjälpte jag en kompis kollega med kostråd och strategier om viktuppgång. Han är basketspelare, 180 cm lång och väger 66 kilo vilket ger ett BMI på 20. Då han har en offensiv position i laget så vill han väga mer. Han har varit viktstabil det senaste året även om han gjort halvhjärtade försök till viktuppgång. Jag förklarade för honom att jag gärna vill ha regelbundna uppföljningar för att säkerställa att han håller sig på rätt spår då detta är ett långsiktigt projekt men eftersom jag reser hem till Sverige om drygt en vecka så är det svårt. Det blir lätt för mycket information om jag bara kan träffa honom en gång. Hur som helst hjälpte jag honom efter bästa förmåga under de rådande omständigheterna och vi enades om 70 kilo som första målvikt.

Han hade hittat följande produkt i en livsmedelsbutik. En liknande produkt som de RUTF (Ready to Use Terapeutic Food) som används till akut malnutrierade barn i Malawi. Groundnuts/jordnötter odlas en hel del här i sydöstra Afrika och används följaktligen till mycket. 

Ready Food Supplement2

Ready Food Supplement

Categories: February 2010 Tags:

Måndagen den 22 februari 2010

February 22nd, 2010 silenhag No comments

Idag tänkte jag skriva om trädet Baobab ”The Tree of Life”. Dessa ser man här och där i Malawi, de är i regel mycket stora och kan bli flera tusen år gamla. Trädet har många användningsområden. Frukten kan givetvis ätas och användas till en mängd olika ändamål. Fröna kan ätas eller pressas på olja och de färska bladen är också de ätbara med flera användningsområden.

När stammen är ihålig kan vatten samlas där och göra nytta under torrtiden för befolkningen.

Jag har också hört talas om ett träd som är mycket viktigt för vissa stammar i Afrika och jag tror det är detta trädet. De är en sådan resurskälla för dessa människor att trädet är mycket heligt. Alla kvinnor föder bland annat sina barn inuti trädet och stannar där ett antal dagar enligt en mycket gammal tradition. Nästan som i filmen Avatar…!?

Fotot nedan visar ett av dessa träd fotograferat av min kompis Tayllor.

 big tree

baobab_-_alli_cooper

Bilden nedan hittade jag på nätet. Tyvärr är detta träd privatägt och ägaren har tydligen öppnat en pub i trädet. Följande information går att läsa om bilden.

This 6000-year-old, naturally hollow Baobab tree is one of the oldest living things in the world.

baobab in Southafrica

Categories: February 2010 Tags:

Lördagen och söndagen den 20-21 februari 2010

February 21st, 2010 silenhag 1 comment

Då var helgen här igen! Vilken jädra arktisk vinter Sverige har fått. Jag blir snart inte förvånad om Fredrik Reinfeldt deklarerar undantagstillstånd för Sverige. Är det följande scener jag kommer att få se då jag kommer hem om två veckor?

Day after tomorrow

ice_age_freeze

Under lördagen spelade jag innebandy i vanlig ordning och på kvällen åt vi middag på Nobel China, en kinesisk restaurant i Old Town.

Söndag eftermiddag utspelade en lugn tillvaro och jag inspekterade vårt fina Limeträd som vi har i trädgården. Det finns hundratals Limefrukter som är helt underbara att använda, doften får en att försvinna till ett paradis i en annan dimension.

Macro med Emil i bakgrunden

Hundratals limefrukter

Fin vattendroppe

Här nedan undrar Rusty vad jag håller på med…!?

Rusty undrar vad jag håller på med

Fyrhörning

Lime it

 

Categories: February 2010 Tags:

Fredagen den 19 februari 2010

February 20th, 2010 silenhag No comments

Jämfört med Sverige så är Malawi ett land med mycket lugnare arbetsklimat. Ingen stress och saker får ta den tid det tar, vilket ur vissa aspekter är positivt. Men vi har fortfarande ingen internetuppkoppling på min arbetsplats efter två dagar…? Om detta hände i Sverige skulle det troligtvis aldrig accepteras. Jag vet inte varför vi inte har internetuppkoppling heller? Vid längre avbrott brukar IT ansvarig meddela vad som händer men denna gång är det helt tyst.

De där lustiga insekterna som svärmade under ett par nätter för cirka två månader är nu tillbaka igen för en ny omgång. Jag observerade en hel del rester vid den stora skjutporten in till vårt hus så vår nattvakt är troligtvis en lycklig man då han förra gången samlade in en hel del av dessa för att äta och sälja.

photo

Categories: February 2010 Tags:

Torsdagen den 18 februari 2010

February 19th, 2010 silenhag No comments

Klockan är nu 15:16 den 18 februari och vi har inte haft internetuppkoppling på hela dagen. Därmed fungerar inte e-post och allt annat som man behöver.

Bilen har gett mig lite krångel faktiskt då jag igår upptäckte att den läcker någonstans i avgassystemet. Bilen är redan såld, jag har fått pengar, skrivit kvitto och gjort ägarbyte men jag ska inte lämna över den förrän fredag nästa vecka då det är min sista arbetsdag. Jag har varit jättenöjd med den bilen och vill lämna över en bra bil till nästa ägare så därför lämnade jag faktiskt min arbetsplats denna förmiddag för att diagnostisera felet, jag kunde ändå inte göra något vettigt på jobbet.

Väl hemma och efter visst ålande på uppfarten under bilen hittade jag en rörklämma som var i så dåligt skick att de två rörändarna glipade vilket orsakade läckan. Ut på stan för att jaga rörklämma då… Men det gick inte att hitta denna reservdel någonstans trots att det är en oerhört vanlig detalj i bilsammanhang…!? På Toyota Malawi frågade jag om de kunde beställa rörklämman, och de tittade bara på mig med en oförstående min. Det skulle ta sex veckor att få hem den enkla rörklämman.

Tillslut hittade jag en mindre verkstad som drevs av en överviktig Indier med cirka 15 svarta mekaniker anställda, som reparerade bilar. De svetsade helt enkelt ihop rörändarna, lappade och lagade. Det är därför man inte ska köpa en bil som rullat länge i Malawi för att det mesta är lagat utan rätt reservdel. De ville ha 1500 Kwacha (cirka 75 SEK) för jobbet. Jag gav dem det utan att pruta, orkade inte.

Dagens roliga bild blir den nedan. Om man inte vet vad produkten heter på engelska, ja då få man helt enkelt kalla det för ”PET THING”.

photo2

Categories: February 2010 Tags:

Onsdagen den 17 februari 2010

February 18th, 2010 silenhag 1 comment

Vi har haft strömavbrott och strulande internetuppkoppling ett par gånger per dag de senaste dagarna. Men nu har man lärt sig att alltid ha några arbetsuppgifter liggandes som går att göra vid dessa tillfällen.

Jag tänkte nu prata om öl faktiskt. Det finns relativt många ölsorter i Malawi. Visst, inte samma överflöd av produkter som hemma i Sverige men fler än vad jag trodde skulle finnas. Det är dock ett mycket stort prisspann mellan olika sorter då många av dessa importeras, vissa är riktigt dyra.

Carlsberg har licensbryggerier i Malawi och producerar fyra olika ölsorter som jag sett. Den absolut vanligaste och billigaste är Carlsberg grön, på flaska, eller kort och gott ”a green” som den kallas här.

En 33 cl flaska kostar 90 Kwacha (cirka 4.50 SEK)) i affären och 150 Kwacha (cirka 7.50 SEK) på krogen.

Givetvis är det vi kallar krogbesök, endast möjligt för den lilla delen av befolkningen som har det gott ställt. Men det finns gott om lågpriskrogar i de mindre välbärgade områdena, krogar som är inhysta i alla möjliga lustiga rivningsfärdiga byggnadsvrak. Jag har inte besökt någon av dessa men det finns en annan ölsort som den fattiga delen av befolkningen dricker. Varumärket är lika välkänt i Malawi som Gevaliakaffe hemma i Sverige.

Chibuku 

Ölet heter Chibuku och säljs i enliters pappersförpackningar för 60 Kwacha (cirka 3 SEK). De som smakat ölen säger att det är en grumlig vätska som smakar som mäsk, riktig vedervärdig. Hemligheten är tydligen att välja de förpackningar som buktar ut på sidorna då de jäst extra mycket och har något högre alkoholkoncentration samt att skaka förpackningen innan servering då det finns rejält med bottensats och annat matigt som man inte vill slösa bort.

chibuku island 

Barnen är mycket kreativa i Malawi och tillverkar leksaker av allt möjligt.    

playing chibuku

Categories: February 2010 Tags:

Tisdagen den 16 februari 2010

February 17th, 2010 silenhag No comments

Denna morgon hade vi ett längre strömavbrott som varade fram till lunch. Det smattrar till med jämna mellanrum i alla elektriska apparater då strömmen försöker att komma tillbaka vilket får en att hoppa till då man sitter i det lugna kontorsrummet.

Strömavbrottet var positivt ur en synvinkel då jag nu på min laptop kunde ägna mig åt en del dokument som jag behöver till slutrapporteringen av stipendiet som finansierat delar av mina sex månader. Jag kunde också pilla lite med den Powerpoint Presentation som jag kanske behöver längre fram i vår, då jag ska ha en kort presentation på Göteborgs universitet. Utan strömavbrottet hade jag troligtvis arbetat med annat.

Klätternörd som jag är, det finns nu tydligen en hel del ledbar is vid Ågelsjön i Norrköping, check this out.  http://www.youtube.com/watch?v=VL9u-5s1N_A

 Guava säsong nu, visst ser den smarrig ut?  

Guava closeup

Categories: February 2010 Tags:

Måndagen den 15 februari 2010

February 16th, 2010 silenhag No comments

Nu är det näst sista veckan på mitt kontrakt, sex månader snart avslutade. Det känns som om jag har god kontroll över min situation och allt som behöver vara ordnat innan sista februari är ordnat eller håller på att bli ordnat.

Så här ser vedtransportörerna ut inne i Lilongwe. Istället för att bygga ett torn på pakethållaren så att de kan cykla med lasten, så lastar fullt där det går och leder sedan cykeln. Troligtvis handlar det om kortare transportsträckor inne i staden.

Vedtransportör inne i staden2

Jag vet inte med säkerhet vart de får veden ifrån inne i staden, men jag har sett en del som samlar ved i buskage och liknande.

Ved transportör på landsbygden

En kreativ kille producerade förra året följande hyllning till Göteborg och västkusten vilket spär på hemlängtan som nafsar mig bakhasorna.

Categories: February 2010 Tags:

Lördag och söndag 13-14 februari 2010

February 15th, 2010 silenhag No comments

Lördagsinnebandyn var fantastiskt skoj som vanligt. Och jag hade denna gång en klubba med bindning runt skaftet vilket underlättar mycket eftersom händerna är plaskvåta av svett.

På lördagskvällen hade vi en avskedsfest för Carl och Anne som nu åker tillbaka till Sydafrika. Vi grillade hemma hos Micke och Angela.

Lördagsgrillning

Denna gång tog jag bilder på deras två tripods som är de bästa vännerna.

Tripods

de bästa vännerna

Categories: February 2010 Tags:

Fredagen den 12 februari 2010

February 13th, 2010 silenhag No comments

Idag deltog jag och Michelle, en kollega, vid mötet i Salima som behandlade the Targeted Nutrition Program. Salima ligger 500 höjdmeter lägre än Lilongwe och det var en tryckande värme i den lilla enkla lokalen. Det mesta var rätt intressant och bland annat rapporterades det om statistik från olika delar av landet där OTP (Outpatient Therapeutic Programme), NRU (Nutrition Rehabilitation Unit) och SFP (Supplementary Feeding Programme) är aktiva.

I bildväg fortsätter jag på mitt trädgårdstema då kom att tänka på Panorama funktionen i min kamera som låter mig ta breda bilder.

Här ser vi framsidan av vår trädgård med den stora, tröga skjutporten till vänster i bild och den höga muren som löper runt varje hus här i kvarteren.

Panorama_framsidan

Denna bild visar baksidan av huset med trädgårdslandet som jag igår fotograferade i vänster hörn. Det andra trädgårdslandet med majs syns höger i bild. Strax till vänster om detta har vi ett litet bestånd av Bambu som Hannes använde då han tillverkade en ram till sitt myggnät över sängen. Vi ser också, i den högra halvan av bilden, en av de avloppstankar som finns på tomten då vi har enskilt avlopp utan anslutning till kommunalt avlopp. Vet inte om det finns kommunalt avlopp..? isåfall troligtvis enbart i de mest centrala och nyligen uppförda stadsdelarna. 

Panorama_baksidan2

Här är också baksidan men med huset i bild.

Panorama_baksidan

Några föräldrakurser finns inte i Malawi så vitt jag vet. Kanske är de inte lika dumma som vi i Sverige.

Categories: February 2010 Tags:

Torsdagen den 11 februari 2010

February 11th, 2010 silenhag No comments

Imorgon blir det ett TNP (Targeted Nutrition Program) möte i Salima, cirka en timme utanför Lilongwe. Ska försöka att fånga det viktigaste för eventuell publicering i det kommande numret.

Bilden visar ett av våra två trädgårdsland som vi har på tomten.

Trädgårdsland

En av de vanligaste grönsakerna är Mpiru som vi ser på bilden nedan.

Mpiru

Denna tillreds traditionellt strimlad med lite finhackad lök, tomat, olja och MYCKET salt, i stärk värme en kort stund till en finstrimlad saftig grönsaksblandning. Äter man Nsima på en enkel lunchrestaurang så är det i regel detta man får till utöver getkött/fisk/kyckling.

Nsima Fisk Mpirugrönsaker

Jag missade det Svenska julfirandet denna vinter vilket jag idag saknade. Därför kollade jag på detta videoklipp.

Categories: February 2010 Tags:

Onsdagen den 10 februari 2010

February 11th, 2010 silenhag No comments

Offerterna från de tre olika tryckerierna är roliga. Jag begriper inte hur det kan skilja så mycket i pris. De har alla fått samma information och underlag för att ge sitt pris på att trycka 300 exemplar av Malawi Nutrition Bulletin (MNB) samt 1000 exemplar av en informationsfolder som kort beskriver Department of Nutrition, HIV and AIDS (DNHA) arbete.

 

Att trycka upp MNB kostar på det billigaste stället 127,500.00 Kwacha (cirka 6,500.00 SEK)

Och på det dyraste stället 360,000.00 Kwacha (cirka 18,000.00 SEK)

Att trycka upp informationsfoldern kostar på det billigaste stället 495,000.00 Kwacha (cirka 25,000.00SEK)

Och på det dyraste stället 1,631,000.00 Kwacha (cirka 80,000.00 SEK)

….!?

Vi har nu valt det billigaste alternativet.

 Nedan ses några av säsongens frukter som vi hade hemma i köket denna morgon. Avokado, Mango och Guava. Smakar fantastiskt.

Säsongens frukter

 Ni minns Guavavinet som jag fick i julklapp? Det smakade också fantastiskt, rätt sött dock. Det dracks upp i Zambia när jag var där.

Guavavin

Kolla in detta videoklipp från Malawisjon som ger oerhört mycket mervärde åt Malawi på flera sätt.

Categories: February 2010 Tags:

Tisdagen den 9 februari 2010

February 10th, 2010 silenhag No comments

Jag har börjat annonsera ut min bil till försäljning nu och det verkar som att jag redan hittat en köpare. Vi håller just nu på med detaljer kring överföring av pengar vilket verkar rätt enkelt bara man vet hur man ska göra. Vi har båda internetbank vilket underlättar och köparen kommer från Sydafrika, ett av de mest utvecklade länderna i Afrika. Jag har ju inte varit där själv men enligt uppgift ska Sydafrika vara precis Europa, samma utvecklingsnivå. Köparen ska betala 4600 US Dollar för bilen vilket innebär att jag går back 50 000 Kwacha (cirka 2500 SEK) vilket man får bedöma som en billig kostnad för att ha haft en egen bil under de månaderna här. Affären är inte helt i hamn ännu och jag hoppas att allt går vägen. Vi har kommit överens om att jag kan ha bilen februari ut vilket innebär att min sista vecka här blir utan bil men eftersom jag då inte kommer att jobba så kvittar det.

Nedan håller Harriet en kurs med mig i konsten att koka den perfekta Nsima:n (majsgröten).    

Harriet lär mig tillaga Nsima

Categories: February 2010 Tags:

Måndagen den 8 februari 2010

February 9th, 2010 silenhag No comments

Denna morgon hade vi en fladdermus i köket. Rolig liten krabat, har sett dessa förut och de ser likadana ut som hemma i Sverige bara något större. Han ville inte flyga ut själv då vi öppnade dörren till verandan så jag tog ett myggnät som man normalt har över sängen och höll upp det med en kvast. Den lilla rackaren flög snabbt in i detta och kravlade runt. När han fick ordning på sina vingar och klor hade jag redan sprungit ut med honom i trädgården och han var fri.

fladdermus1

Fladdermus2

Senare på dagen kom stunden som jag kännt på mig ska komma. Ruth och jag hade avsatt tid för att prata om Malawi Nutrition Bulletin och dess framtid. Vi är mycket nöjda med resultatet som vi hittills uppnått och nu visade sig att jag kan stanna ytterligare sex månader men utan volontärstatus och istället ett riktigt kontrakt med lön…

Jag kommer med största sannolikhet att tacka nej… Visst är det lockande då man lever rätt gott här eftersom man automatiskt tillhör samhällets toppklass men det är en livsstil som inte är jag. Jag kan analysera detta i en mycket lång text men nöjer mig med att nämna några av de viktigaste skälen.

Jag har hela tiden varit inställd på sex månader och ur vissa avseende har det varit mynningen i tunneln som jag sett fram emot. Jag tror att jag haft svårt att anpassa mig till alla skillnader som det innebär att vara i ett utvecklingsland.  Jobbet i sig är väldigt spännande då man får följa ett lands utveckling i nutritionssegmentet på mycket nära håll. Men samtidigt förekommer det frekventa störningar i arbetet i form av strömavbrott, internetavbrott och folk som inte utför saker som det lovat på utsatt tid.

Vidare så känns det som att man måste ha strategier för att klara av att se allt lidande vilket jag inte alltid har lyckats med. Som exempel igår då jag parkerade bilen och en man kommer fram till mig och på sina bara knän ber om pengar för att få komma till sjukhus. Mannen led troligtvis av Elefantiasis som man ser för jämnan här nere.

elefantiasis2 

Jag ser folk varje dag med diverse åkommor eller missbildningar som vi i västvärlden helt enkelt slipper då vi har mer utvecklad sjukvård och preventiva åtgärder. Detta är bara ett exempel på lidande här nere.

Jag tycker att alla människor har samma värde men så är det inte här på grund av fattigdomen. De få lyckliga som har ett arbete hos de rikare som hushållerska eller liknande behandlas inte alltid väl enligt mig. Jag skulle inte vilja utnyttja fattiga på det viset, säg att det regnar och den välbärgade personen vill gå till sin bil i regnet. Ja då ska den fattiga anställda hålla paraplyet för den rika personen men på ett sätt så att den fattiga blir blöt. Varför inte se till att båda få plats under paraplyet?

Jag känner mig också som en mindre bra människa att fly och lämna allt bara för att jag kan. Men eftersom jag inte lyckats utarbeta strategier för att anpassa mig till livet här nere så kommer jag inte kunna hjälpa de utsatta på ett effektivt sätt, då kan jag troligtvis hjälpa till på ett bättre sätt hemifrån. Men kanske är det bara inte rätt tillfälle just nu. Kanske kan jag göra ännu mer nytta vid ett senare tillfälle då omständigheterna är annorlunda, kanske kommer jag tillbaka?

Oj vad mycket negativ energi som strålar ut ur texten och kontaminerar omgivningen. Att ha en positiv inställning är enligt mig en av de viktigaste egenskaperna man ska ha i livet. 

Några ordspråk/citat som kommer till mig är:

”Knowledge in youth is wisdom in age”

“Thruth is stranger than fiction”

”The harder the battle, the sweeter the victory”

Categories: February 2010 Tags:

Lördag och söndag den 6-7 februari 2010

February 8th, 2010 silenhag No comments

Under lördagen var det innebandy i vanlig ordning och mina nu klena kontorsfötter får blåsor varje lördag. Kanske hjälper det inte att fötterna är plaskvåta hela tiden av svett som rinner ner från kroppen. Men skoj är det.

Under söndagen åkte Carl, Anne, Taylor och jag till Malawisjön. Carl och Anne kommer från Sverige men är bara på tillfälligt besök i Malawi. Anne jobbar i Sydafrika och Carl, hennes pojkvän hälsar på just nu. De har båda bott och arbetat i Malawi tidigare. Taylor kommer från Colorado, USA, och arbetar i Lilongwe just nu. Vi känner alla varandra genom innebandyn.

Denna gång valde vi stranden nedanför de lite finare hotellen. Här spelade en liten minorkester Afrikansk musik i skuggan av de välskötta träden. Och eftersom Malawisjön ligger på lägre höjd än Lilongwe så var det ännu varmare här, uppskattningsvis 35-40 grader..? men det ska ju vara varmt när man är på stranden.

Malawisjön och orkester

Malawisjön

Categories: February 2010 Tags:

Fredagen den 5 februari 2010

February 6th, 2010 silenhag No comments

Åkte runt till tre olika tryckerier idag för att samla in offerterna som jag tidigare begärt. Passade också på att säkerställa att de tolkat den tidigare lämnade informationen rätt.

Som jag tidigare nämnt så har de högre samhällsklasserna i Malawi åtminstone tre anställda i hemmet. En hushållerska, en trädgårdsmästare och en nattvakt/portvakt som vardera får cirka 6000 Kwacha (cirka 300 SEK) i månadslön och de jobbar sex dagar i veckan… Vår trädgårdsmästare har precis köpt sig en cykel. Han fick låna 9000 Kwacha (cirka 450 SEK) av Hannes. Så nu slipper han gå varje dag och så här glad blev han.

Glad trädgårdsmästare

Trädgårdsmästaren och den begagnade cykeln

Categories: February 2010 Tags:

Torsdagen den 4 februari 2010

February 5th, 2010 silenhag 2 comments

Det har hänt mer än en gång att folk frågat mig om jag vill gifta mig med deras dotter. Först tror jag att de skojar men sen inser jag att de menar allvar. För två dagar sedan frågade Miriam, receptionisten här på FAO-office om inte mina föräldrar skulle vilja adoptera hennes son. Jag svarade bara att de har haft nog med mig och de vill inte uppleva en mardröm till :)

Jag tror att folk i utvecklingsländer upplever en stark social orättvisa jämfört med oss i väst. Ibland tror jag också att de har lite väl höga tankar om mer utvecklade länder.

The Happy Planet Index 2009 rangordnar länder avseende mål om lång livslängd, högt välbefinnande och låg miljö belastning.

http://www.happyplanetindex.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Planet_Index

På plats 1-3 finner vi Costa Rica, Dominikanska republiken samt Jamaica. Sverige kommer på plats 53 och Malawi på plats 107. Så kanske är det i Costa Rica man ska bo?

Kolla in Malawis motsvarighet till vår matcirkel, de sex livsmedelsgrupperna. (The six food groups).

1. Stapelföda (staples) 2. Animaliskt (animal products) 3. Baljväxter (legumes) 4. Grönsaker (vegetables) 5. Frukt (fruits) 6. Matfett (fats and oils)

the six food groups

the six food groups irl

I Sverige har vi delat in matcirkeln i sju delar. 1. Frukt och bär 2. Grönsaker 3. Potatis och rotfrukter 4. Bröd, mjöl och gryn 5. Matfett 6. Mjölk och ost 7. Kött fisk och ägg.

matcirkel slv

Categories: February 2010 Tags:

Onsdagen den 3 februari 2010

February 4th, 2010 silenhag No comments

DNHA (Department of Nutrition, HIV and AIDS) har gett mig en broschyr som också ska tryckas upp samtidigt som Malawi Nutrition Bulletin. Jag har kontaktat tre tryckerier här i Lilongwe som FAO tidigare har använt, men den där broschyren är en bromskloss för tillfället. Först gav de mig en papperskopia på broschyren och jag fick då förklara för dem att jag behöver det digitala underlaget för att kunna trycka upp fler exemplar, och det tog ett tag för dem att lokalisera det. En dag senare kommer de på att de vill ändra format etc. då jag redan kontaktat tryckerierna för offert… Arbetsklimatet i ett nötskal här nere :)

Jag har nu köpt mig ett par sandaler som en fattig Malawier tillverkat av gamla bildäck/ lastbilsdäck. Köpte dessa på marknaden och han ville först ha 1500 Kwacha (ca 75 SEK) för dem. Det är inte mycket pengar men enligt vad jag hört betalar lokalbefolkningen runt 500 Kwacha för dem och givetvis vill jag inte betala ett Azungupris. Fick dem tillslut för 600 Kwacha (cirka 30 SEK).

Bildäcksandaler1

Bildäcksandaler2

Categories: February 2010 Tags:

Tisdagen den 2 januari 2010

February 3rd, 2010 silenhag No comments

Så vitt jag kan minnas har jag glömt berätta att Presidenten (Bingu wa Mutharika) ska gifta sig, 76 år gammal. Den 14 februari förlovar han sig med Calista Chapola Chimbombo och bröllopet sker den 1 maj 2010.

_47158296_comp

Jag kan inte lova att bilden ovan år en nytagen bild av presidenten då de ofta används bilder på honom när han var yngre.

Calista är änka och närmar sig åldern 50 (in her late 40s enligt medierna) Hon arbetade inom presidentens ministär 2004 och är idag en framstående medlem av det regerande partiet ”the Democratic Progressive Party” som bildades av presidenten i början av 2005.

Presidentens första fru, Ethel, gick bort i cancer 2007.

Familjen där jag bor, Jessie och Trésor, har bekanta i USA som de skickar varor till ett par gånger per år. Nu är det dags igen och de ska bland annat skicka torkad fisk, Usipa som är en liten fisk som fångas i Malawisjön för att sedan torkas hel. Den är mer vanlig i de lägre samhällsklasserna som tillreder den på flera sätt, en del maler det till mjöl som de sen kan berika grötar med etc. Det luktar hemskt och jag tror att det för mig skulle ta ett tag att vänja sig vid smaken.

Usipa

Categories: February 2010 Tags:

Måndagen den 1 februari 2010

February 2nd, 2010 silenhag 4 comments

Det är rätt dyrt att trycka denna Malawi Nutrition Bulletin. Jag väntar på offert från två olika tryckerier och har fått en hittills. 1000 kopior för MK 1,165,000.00 (cirka 55 000 SEK) vilket blir drygt 50 SEK per exemplar…! A4 format i färg, sex dubbeltryck plus omslag. Tror sällan att FAO kommer att godkänna det. Får se om jag kan hitta billigare…

quotation

 

Bilden nedan visar en ”pinnasvets” (metalbågsvets). Denna typ av svets ser man ofta i Malawi. Jag minns för många år sedan då vi tillverkade egna transformatorer i miniformat, tror det var någon kurs på gymnasiet. Bilden visar en större hemmabyggd transformator. Ja allt man behöver är att transformera upp spänningen till ett högt volttal låta det gå genom en elektrod och vips så har man en pinnasvets, ha ha.

Metalbågsvets

Categories: February 2010 Tags: