Home > February 2010 > Onsdagen den 17 februari 2010

Onsdagen den 17 februari 2010

Vi har haft strömavbrott och strulande internetuppkoppling ett par gånger per dag de senaste dagarna. Men nu har man lärt sig att alltid ha några arbetsuppgifter liggandes som går att göra vid dessa tillfällen.

Jag tänkte nu prata om öl faktiskt. Det finns relativt många ölsorter i Malawi. Visst, inte samma överflöd av produkter som hemma i Sverige men fler än vad jag trodde skulle finnas. Det är dock ett mycket stort prisspann mellan olika sorter då många av dessa importeras, vissa är riktigt dyra.

Carlsberg har licensbryggerier i Malawi och producerar fyra olika ölsorter som jag sett. Den absolut vanligaste och billigaste är Carlsberg grön, på flaska, eller kort och gott ”a green” som den kallas här.

En 33 cl flaska kostar 90 Kwacha (cirka 4.50 SEK)) i affären och 150 Kwacha (cirka 7.50 SEK) på krogen.

Givetvis är det vi kallar krogbesök, endast möjligt för den lilla delen av befolkningen som har det gott ställt. Men det finns gott om lågpriskrogar i de mindre välbärgade områdena, krogar som är inhysta i alla möjliga lustiga rivningsfärdiga byggnadsvrak. Jag har inte besökt någon av dessa men det finns en annan ölsort som den fattiga delen av befolkningen dricker. Varumärket är lika välkänt i Malawi som Gevaliakaffe hemma i Sverige.

Chibuku 

Ölet heter Chibuku och säljs i enliters pappersförpackningar för 60 Kwacha (cirka 3 SEK). De som smakat ölen säger att det är en grumlig vätska som smakar som mäsk, riktig vedervärdig. Hemligheten är tydligen att välja de förpackningar som buktar ut på sidorna då de jäst extra mycket och har något högre alkoholkoncentration samt att skaka förpackningen innan servering då det finns rejält med bottensats och annat matigt som man inte vill slösa bort.

chibuku island 

Barnen är mycket kreativa i Malawi och tillverkar leksaker av allt möjligt.    

playing chibuku

Categories: February 2010 Tags:
  1. klara
    February 26th, 2010 at 15:59 | #1

    Hhaha, vilket underbart roligt inlägg! Läser sporadiskt om vad du har för dig och din talang att ta tag i olika ämnen är ju grymt skojig =)

    Välkommen hem till slask-Sverige!

  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.