Archive

Archive for the ‘Mars 2010’ Category

March 29th, 2010 silenhag No comments

Denna blogg skrev jag mellan 1 september 2009 och mars 2010 under min vistelse i Malawi, sydöstra Afrika.

Categories: Mars 2010 Tags:

Torsdagen den 4 mars 2010

March 4th, 2010 silenhag No comments

När jag kom hit den 1 september så spenderade jag en del tid på vägarna då vi reste till Blantyre samt även genomförde en fältresa norrut. Det var då säsong på ökenmöss som såldes överallt på vägarna utanför städerna. Till en början begrep jag inte vad det var som folk höll upp med jämna mellanrum då vi snabbt susade förbi dem i 100 km i timmen.

Tillslut fick jag se att det var möss som såldes som snack. De är torkade och serveras med mycket salt. Som ni minns lyckades jag inte få någon bild på detta då jag var ny och osäker i ett land som förvånade mig var tionde sekund. MEN av en slump hittade jag en bild på nätet som är från Malawi med just dessa möss. Ni som vill ha ett par smakprov bör lägga in en beställning snarast,  jag åker ju hem om två dagar, glöm inte skriva hur många ni vill ha.

malawi_sausage

Categories: Mars 2010 Tags:

Onsdagen den 3 mars 2010

March 3rd, 2010 silenhag No comments

Nationell helgdag idag, the Martyr’s Day. 1959 förlorade 40 människor livet då de gjorde uppror mot de styrande och sedan dess är denna dag en helgdag i Malawi.

Gårdagens fest var hos Harry, ett par hus längre ner på gatan. Jag känner han ej men det är fest där borta med jämna mellanrum. Alltid mycket folk och alltid mycket öl, sodavatten etc. Minst 20 backar stod på verandan som folk kunde ta fritt ifrån.

Ser mest fram emot lördagen just nu då jag reser hem och kan träffa alla vänner som man saknat.

Totalt cirka 20 timmar med flyg och enligt billjetinformationen så är den totala sträckan 870 mil. Resan startar från Lilongwe och går via Addis Ababa(Etiopien), Rom, Frankfurt och Köpenhamn.

På vägen ner i september så stannade planet på minst två andra ställen i Afrika utan någon information på resehandlingarna så jag är inte förvånad om det blir fler mellanlandningar än Addis Abeba.

Jag får leka lite turist de kommande dagarna och handla på mig lite presenter för att göra av med de Kwacha som jag har kvar.

Carvings

Categories: Mars 2010 Tags:

Tisdagen den 2 mars 2010

March 2nd, 2010 silenhag No comments

Jag gillar mentaliteten här i Malawi. Vissa saker är helt enkelt totalt ofungerande men det är ingen människa som höjer på ögonbrynen för det. Skönt sätt att hantera det på, varför bli tokig när man ändå inte kan ändra något…? Eller kan man det?

Alla potthål som finns i vägarna är ett roligt kapitel. Samtliga vägar förändras varje dag. En dag kan det finnas två potthål för att dagen efter vara tio potthål, det är som om de ökar exponentiellt. Vägen här i vårt kvarter lagades för två veckor sedan och alla potthål fylldes igen. Men nu efter två veckor så finns det lika många och djupa potthål som förut, ha ha. Jag tror att de använder ett mycket tunt asfaltslager på vägarna.

Idag kröp vår trädgårdsmästare/pojke upp på vinden för att röja undan löv som blåst in där. Givetvis trampade han rakt igen taket och lyckades till och med nocka en taklampa med glasdetaljer som gick i bitar. Och istället för att vika upp och reparera de bitar av takskivan som trycktes ner så drog de bort bitarna, ställde dem utomhus så att de löses upp i regnet och inte kan användas.

Hål_i_innertak

Hål i innertak

 Vi har också haft en vattenläcka på vinden ända sedan vi flyttade in. Det läcker vatten genom innertaket i hallen när man använder en särskild kran i ena delen av huset.

 Vattenläcka i hallen

Vattenläcka i hallen nära

Det händer ibland att Harriet ställer en balja under. En dag blev jag så förvånad eftersom ingen lagat det så jag frågade om vi funderat på att laga läckan, det kan ju knappast vara hjärnkirurgi och det bör vara vattenledningen som leder till den aktuella kranen…? Men det fanns inga planer på att laga det…? Det gjorde inget att det läckte ibland…!? 

Skönt att slippa ha problem :)

Nähä, nu blir det lite festligheter i ett hus längre ner på gatan, vi har en nationell helgdag imorgon. Vissa av mina vänner kommer jag att träffa för sista gången idag. Men vi är också ett mindre gäng som på fredag ska äta mat på Blue Ginger, en Indisk restaurang. Har varit där en gång tidigare och det är tveklöst den bästa restaurangen jag provat här i Lilongwe!

Categories: Mars 2010 Tags:

Måndagen den 1 mars 2010

March 1st, 2010 silenhag No comments

Hannes gav sig iväg på fieldtrip denna vecka och därför fick jag låna hans bil. Super, eftersom det regnar nästan varje dag nu. Kan vara skönt att kunna ta bilen istället för cykeln vid dessa skyfall.

Så efter att jag lämnade av honom vid DED (Deutschen Entwicklungsdienstes) åkte jag till jobbet för att ordna med några få saker trots att min tjänstgöringsperiod nu är avslutad.

Bilden är från dagen tidning. En konstig bussolycka där bussen började sladda på våt vägbana. Bakaxeln ser helt skev ut, undrar om det orsakade olyckan eller om det uppkom då bussen la sig på sidan…? 

72 stycken ungdomar färdades i bussen, lyckligtvis omkom bara en men dock många alvarligt skadade.

Crash

Categories: Mars 2010 Tags: