Landet Malawi

October 8th, 2009 Leave a comment Go to comments

800px-LocationMalawi_svg kopieraEn hoppfull turistindustri döpte en gång landet till ”Afrikas varma hjärta”, men det är också Afrikas hungriga hjärta.

Officiellt namn: Republic of Malawi/ Republiken Malawi

Yta: 118 484 km2, cirka en fjärdedel av Sveriges yta.

Huvudstad med antal invånare: Lilongwe 722 000 (uppskattning 2007) 

Antal invånare: 14 300 000 (2008)

Statsskick: republik, enhetsstatmalawi-flag kopiera

Statschef: president Bingu wa Mutharika

Regeringschef: president Bingu wa Mutharika

BNP per invånare: 230 US dollar (2008)

Tid: Svensk plus en timme.

Språk: Chewa och engelska är officiella språk där engelskan används inom stadsförvaltningen. Utöver detta, ett tiotal regionala bantuspråk.

 

Geografi och klimat

Malawi ligger I sydöstra Afrika och gränsar till Tanzania, Mocambique, Zambia. En femtedel av landet består av den stora Malawisjön som är den nionde största insjön i världen. Bortsett från trakterna kring Malawisjön så är merparten högland på mellan 1000 och 1500meters höjd, de högsta berget är Mount Mulanje 3050 möh. Huvudstaden Lilongwe ligger på 1067 meter över havet och bjuder på behagligt klimat med en medeltemperatur på ca 23 grader Celsius.

Det finns tre årstider: en svalare period maj-augusti, en kort het period september-oktober och en regnperiod oktober-april.

 

Befolkningen

Malawi är ett av de tätast befolkade länderna i Afrika. Den naturliga befolkningstillväxten är hög och befolkningen är därför ung: två tredjedelar av invånarna var 2004 under 20 år, medelåldern är drygt 16 år och medellivslängden är ca 40 år.

Över hälften av malawierna lever på mindre än två dollar om dagen. 2004 dog nästan var femte barn innan de hunnit fylla fem år. De vanligaste dödsorsakerna är malaria och undernäring. 40 procent av barnen är kroniskt undernärda Ungefär 85 procent av Malawierna är självförsörjande småbönder som lever på landsbygden. Småbönderna använder fortfarande traditionella arbetsmetoder och handredskap som hacka. En stor del av bruken sköts av kvinnor, medan männen oftare söker tillfälligt lönearbete på plantagerna. Den absolut viktigaste matgrödan är majs, men även kassava, hirs, jordnötter, bönor och ris odlas.

Chewa och engelska är officiella språk. Alla får lära sig de båda språken i skolan. Chewa talas av den stora folkmajoriteten på landsbygden, medan engelska används inom statsförvaltningen. Därutöver finns ett tiotal regionala bantuspråk.

 

Barnen i Malawi

Barnen i Malawi börjar den obligatoriska åttaåriga grundskolan vid sex års ålder.När grundskolan blev avgiftsfri 1994 strömmade över en miljon nya elever till, vilket har gjort att skolorna utsatts för stora påfrestningar. Det saknas till exempel klassrum, skolmaterial och lärare.År 2004 gick nästan alla 6- till 13-åringar i grundskolan. 58 procent av dem avslutade utbildningen,vilket var dubbelt så många som 1990. Närmare en femtedel av dessa valde därefter att läsa vidare på ett fyraårigt påbyggnadsstadium.

Orsakerna till att så många barn ändå slutar grundskolan i förtid är flera. Trots att skolavgiften har slopats är det fortfarande dyrt att skicka barnen till skolan. Läroböckerna ska till exempel betalas.Dessutom måste många fattiga barn arbeta för att bidra till familjens försörjning. Undernäring har också gjort att många barn inte orkar gå i skolan. Bland de barn som hoppar av skolan är flickorna överrepresenterade. 

  

Kultur

Den muntliga berättartraditionen är stark i Malawi. De första böckerna utkom på 1930-talet och var skrivna på det inhemska språken chewa och tumbuka. Under 1960-talet började romaner på engelska publiceras och flera av dem speglade samhällsproblem som prostitution, korruption och kulturella motsättningar. Numer skrivs de flesta böcker på engelska. Jack Mapanje och Steve Chimombo tillhör de mest kända malawiska författarna.

Under diktaturen 1964-1994 rådde sträng censur. Oliktänkande författare drevs i exil vilket hämmade litteraturens utveckling under den perioden. Idag kan kulturarbetare i stort sett verka helt fritt. Landets konstnärer arbetar med olika tekniker, däribland batik, målning, samt trä- och stenskulptur. Ett känt konstnärsnamn är Cuthy Mede.

Musik och dans är viktiga inslag i det sociala och religiösa livet. De flesta folkgrupper har sin egen musik och egna danser. Rasselinstrumentet, som ofta knyts runt ben och armar, samt trummor och stränginstrument är vanliga. Det finns en mängd olika xylofoner och tumpianon. I populärmusiken finns starka influenser från Sydafrika och Kongo-Kinshasa. 

 

Relation till omvärlden

Malawi har vänskapliga relationer med de flesta grannländer och generellt har landet haft ett gott förhållande också till västvärlden.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.