Home > Januari 2010 > Onsdagen den 14 januari 2010

Onsdagen den 14 januari 2010

Natten till idag hade vi ett jordskalv som mätte 4.8 på Richterskalan. Detta i samma timme som det förödande jordskalvet på Haiti. Epicentrum låg 10 kilometer utanför Lilongwe, jag har inga djupare kunskaper i seismologi men det är ett lustigt sammanträffande. Var Haitiskalvet så kraftigt att det utlöste en kedjereaktion genom kontinentalplattorna?

Haiti är också underutvecklat och kanske är det svårt för oss västerlänningar att greppa hur fruktansvärd situationen troligtvis är. Haiti är något mindre än landskapet Småland men hyser omkring 10 miljoner människor, mer än hela Sveriges befolkning. Korruption, analfabetism, sviktande infrastruktur med byggnader som inte direkt är uppförda med spjutspetsteknologi skapar tillsammans med denna jordbävning en allvarlig katastrof.

Vårt lilla skalv här i Malawi verkar inte ha orsakat några större skador denna gång. Dock även ett land med bräckliga byggnader som lätt rasar vilket vi kunde se i Karonga för tre veckor sedan då över 1000 byggnader rasade på landsbygden under ett jordskalv.

earthquake

Ja ja, något positivt då…? Jo, en underhållande reflektion som jag ibland inte kan sluta tänka på är vibrationsmaskinen på mitt kinesiska gym som av någon anledning är mycket popular. En gammal skapelse med två fotplattor som ofta bestigs av storrumpade damer. Det är helt enkelt en maskin som man står på, som vibrerar så att hela kroppen skakar…! Popular bland kvinnorna i Malawi där en stor rumpa något positivt och vanligt förekommande. Jag blir nästan som hypnotiserad då den brukas…Sen tar jag mitt förnuft till fånga och tillämpar min övertygelse med belastning av muskelfibrer, en viss procent av max under en viss tid som jag tror ger muskeltillväxt och ökad styrka…?

Categories: Januari 2010 Tags:
 1. Emil S
  January 14th, 2010 at 11:12 | #1

  Joda allt ar bara bra har, hoppas allt ar bra med dig :)
  Ska till gymmet senare idag. Jag ska ta pa mig skygglapparna och fokusera pa traningen istallet for rumpor…!:)

 2. Bonnie
  January 14th, 2010 at 10:13 | #2

  Vill absolut inte förringa betydelsen av jordbävningen som var i Haiti eller Malawi. Har tänkt mycket på Haiti och deras situation där sen det skedde. Har dock också tänkt på skakmaskinen! Vilken meningslös maskin, vi övervägde om den skulle kunna ge liknande slitningsskador som för de arbetare som jobbar med såna där asfaltsborrmaskiner. Den har ju börjat smyga sig tillbaka så smått i Sverige också.

  Hoppas allt är bra med dig i alla fall!

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.