Home > Uncategorized > söndag den 6 september 2009

söndag den 6 september 2009

Sammanfattning: Mina första upptäcktsfärd i Lilongwe på egen hand samt ett steg närmare eget boende…

Än så länge har jag inte tillgång till internet mer än på min arbetsplats. Detta gör saker och ting besvärligt då jag för närvarande försöker att lösa mitt framtida boende där kommunikationen med olika aktörer sker via e-mail och en alldeles förträfflig Google ”Lilongwe chat-group”. Denna fungerar som en anslagstavla där man kan posta inlägg som alla medlemmar ser. Här slängde jag in ett meddelande om vem jag var och att jag sökte boende för ett halvår i Lilongwe. Fyra stycken boendeerbjudande har jag fått men av olika anledningar så är det bara ett av dessa som är intressanta. Vidare har denna sida gett mig kontakt med Micke från Sverige som jag nu pratat med över telefon, vi ska träffas i veckan och snacka lite. Det var andra omgången han var här nere i Malawi på FN uppdrag och han hade tagit med sig innebandyklubbor och skulle nu sätta ihop ett innebandylag så fort som han konstruerat målen, det fanns tydligen en enkel gymnastiksal på någon skola här i Lilongwe.

P9040037

(Alla från Blantyre-konferensen)(Jag var den enda fotografen som tryckte ned knappen ordentligt så att kameran tog en bild)

Annars har det idag varit min första ”riktiga” dag i Lilongwe eftersom jag tidigare bara spenderade några timmar här innan jag åkte till Blantyre, och då bara på Dept. of Nutrition, HIV and AIDS. Min plan var nu att köpa en karta samt en cykel för att bli mer självständig men detta har jag inte lyckats med varken igår eller idag, detta på grund av en för sen lördagsankomst samt nu söndagsstängt.

Jag hade en halvdan, mindre detaljerad, karta i en Malawibok som jag köpt i Sverige. Med denna bok och en kompass, gick jag nu mina första steg på Lilongwe:s gator denna söndagsförmiddag. Tidigare hade jag bara åkt genom staden med bil vid två tillfällen och jag kunde snabbt konstatera att gatnamnen oftast inte fanns skyltade. Folk är nog lite mer vana vid vita människor här även om man har blickar på sig för jämnan. Jag såg andra västerlänningar vid tre tillfällen under denna söndag.

Jag promenerar i den breda dammiga väggrenen och kommer tillslut fram till Kamuzu Procession som är huvudvägen genom Old Town, denna mest betydelsefulla stadsdel. Det finns småbutiker överallt och exakt vad de säljer kan jag oftast inte avgöra enbart med en snabb blick då allt har annat utseende och fungerar på ett annat sätt än vad jag är van vid. Jag letar upp Shoprite som är, så vitt jag vet, den största livsmedelsbutiken här och det är med lättnad som jag finner att den har ett brett utbud av det mesta som en stormarknad brukar ha.

Vid tidigare e-mail korrespondens med en viss Marinus, som driver Cluny Lodge, har jag förvarnat om ett besök från min sida under söndagen och att finna detta ställe i Area 9 blir min nästa uppgift. På vägen dig bevittnar jag en fantastiskt korkad bilolycka. En T-korsning, två bilar som båda ska köra på huvudvägen. Den första mindre bilen som är äldre och lite ”skruttig” kör sakta, sakta ut från sidovägen och får motorstopp. Bil nummer två som är precis bakom och är en betydligt större, nyare och lyxigare bil påbörjar då en manöver som ska ta honom förbi, runt, den mindre bilen. Allt sker i max 5 km/h. Den större bilen beter sig som om han inte är medveten om sin storlek och mejslar sakta in sin sida mot sida mot den andra bilen. Det fräser och gnisslar i plåtarna när han mödosamt pressar sig så tätt intill att de tillslut fastnar i varandra. Än en gång står jag och funderar på vad det är som sker framför mig. Varför gjorde de så…? Tillslut släpper jag tanken och går vidare och finner ett internetcafe där jag häckar ett tag. I halvtid sätter jag mig utanför och äter mackor med lokaltproducerat jordnötssmör på. Det föregår en kontrovers tvärs över gatan och mindre handgemäng utspelar sig under några sekunder. Jag begriper inte vad det handlar om och från vad jag kunde se så kom båda ut från en minibuss.

Cluny Lodge omges som alla andra fastigheter av en mur med en stor plåtport och efter att ha bankat på den så släpps jag in. Jag tror att Mr Marinus kommer från Storbritannien och gillar tydligen tillvaro här nere så pass mycket att han är bosatt här.  Innanför murarna finns en större byggnad där han själv bor och en mindre med fem rum som han hyr ut. Jag gillar det han erbjuder, rummet är litet men med en vacker uteplats precis utanför. I anslutning till denna finner man kök, tvätt, dusch och toalett som man delar med de övriga gästerna. Snygg och välskött gårdsplan med trädgård (han har ett gäng anställda Malawier) och tre vakter nattetid. Månadshyran är 350 US dollar och trådlöst nätverk med internetuppkoppling som tillhandahålls av HotSpot finns att tillgå. Kostar 12000 MK (Malawian Kwacha) vilket är ca 700 SEK…! Enligt uppgift är det denna typen av internetlösning som finns i Lilongwe. Man kan också köpa skrapkort med accesskoder som kostar 30 min 300 MK/ 18 SEK, 1 tim 600 MK/ 36 SEK, 5 tim 3000 MK/ 176 SEK. Det var de jag gjorde i Blantyre på hotellet.

För att sammanfatta. Månadshyra 50 000 MK (350 US dollar), internet 12 000 MK. Totalt 62 000 MK vilket är ca 3600 SEK, sex månader och det blir 21880 SEK. Jo…det skulle nog passa min budget..Jag tänkte avvakta någon enstaka dag innan jag slår till. Kanske ge Marinius en halv månadshyra för att ”provbo” en vecka…gillar jag det så ger jag honom resten månadshyran…annars kostar rummen från 5000 MK /300 SEK per natt här nere..

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.