Home > Uncategorized > Hakuna Matata

Hakuna Matata

Jodå, då åkte man bil mellan landets två största städer igen då, men denna gång från Blantyre till Lilongwe. Väg M1 är förstås den största och sträcker sig genom hela Malawi, rena Autobahn:

M1_

De trettio milen avverkas på ca 4 timmar utan större missöden. Malawi är ett högplatåland med en hel del höjdskillnader där medel ligger på 1000-1500 meter. Vi går just nu in i den hetaste årstiden som är kring september och oktober. Men så fruktansvärt varmt är det inte utan kring 25 grader Celsius har vi fått uppleva hittills. Mycket varmare än 30 grader är relativt ovanligt så med andra ord är temperaturen behagligt lagom.

Överallt finns det folk om dock, mellan byarna och samhällena, i mindre utsträckning. Vi gör två stopp på vägen hem, ett strax efter Ntcheu för att snabbhandla grönsaker och ett efter Dedza vid en mack för att använda deras toalett som enligt Ruth är –Good toilets.

Området som vi befinner oss i producerar tydligen landets bästa grönsaker och i en liten by som till 80 % består av grönsaksmarknad stannar vi bilen på höger sida som är Malawi. Enligt vår förare är den vänstra sidan Mozambique och polisposteringen som vi precis passerat hjälper oss bara om vi är i Malawi. Vad jag förstår på föraren så är det inget farligt detta, men att han påpekar samtidigt att genomtänkta rutiner är bra för hälsan. Grönsakerna här är lite billigare och lite bättre än de som finns på marknaderna inne i Lilongwe. De jag noterar mest förekommande på denna marknad och denna tid på året, är potatis, tomater och bönor av olika slag men även olika sorters lök samt morötter och allt annat mellan himmel och jord. En flätad korg med potatis, kanske 10 kg, kostar 500 Kwacha (ca 30 SEK).

hakuna_matata_

En stund senare är vi på den där macken och på baksidan hittar vi den lilla söta toaletten som givetvis bara är ett hål i golvet, men ska tydligen vara den bästa toaletten på de här 30 milen. Orden som målats på byggnaden får mig att tänka på Disneys ”Lejonkungen” och melodin ”Hakuna Matata” så på denna nynnar jag medan behov uträttas.

toa_

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.