Home > December 2009 > Lördag, söndag den 19-20 december 2009

Lördag, söndag den 19-20 december 2009

En lugn helg med blandade aktiviteter. Genomförde ett träningspass på cykeln under lördagsmorgon. Upptäckte torrsprickor där slangen tittar fram på mitt bakdäck. När jag köpte cykeln var bakdäcket helt nytt, köpt i Lilongwe. Vet inte om det är klimatet, dålig kvalitet på däcket eller en kombination av de två alternativen som orsakat sprickorna. Cykeln står inomhus om dagarna och jag har bara använt den en, två gånger i veckan, jag får väl köpa ett nytt däck att slänga på.

Regnsäsongen har sakta börjat infinna sig, dock försenad och enbart med sporadiska skurar än så länge. Mer insekter förekommer nu när det är fuktigare, och en speciell typ som svärmar nattetid är helt galen i belysning. De liknar termiter, fast med vingar och kanske är det termiter som går igenom ett steg i sin levnadscykel?

Vår nattvakt, Medison Chakudya (försök säga det fjorton ggr på raken i snabb takt) gillar dem. Han var helt uppspelt en kväll när vi kom hem. Medison kan ingen engelska så med vilt gestikulerande armar tog han oss runt huset för att visa sin källa till glädje. Han hade lyckats samla in en hel balja med dessa insekter som han sen äter till Nsima (Majsgröten). Han sålde också en del av dem, dagen efter, på marknaden för 200 Kwacha (cirka 10 SEK). Hans månadslön är 6000 Kwacha (Cirka 300 SEK) så han kan dryga ut sin månadslön på detta sätt. Hundarna gillar också dessa insekter men än så länge har jag inte smakat dem och jag kommer nog inte göra det heller :I

samla insekter

plocka insekter

ata insekt

Rusty äter insekter

Categories: December 2009 Tags:
 1. Emil S
  December 21st, 2009 at 08:52 | #1

  De kan atas raa men de friteras i regel da det blir godare. Jassa Anglatrumpet, giftig, da ska jag inte koka soppa pa den :)

 2. Görel Silenhag
  December 21st, 2009 at 01:19 | #2

  Det var en bra förtjänst er nattvakt gjorde på insekterna. Äts de råa eller friteras de? I bakgrunden lade jag märke till en växt som heter Änglatrumpet. Det är den med de stora “klockorna” som blommor. På somrarna kan man se den i Sverige i krukor på altaner bl a för den kan inte övervintra ute. Det är en mycket giftig växt.

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.