Home > December 2009 > Tisdagen den 8 december 2009

Tisdagen den 8 december 2009

Nu är det en sådan där dag då jag har mer negativt att rapportera än positivt… Det gillar jag inte, det skapar ingen bra atmosfär.

Hur som helst skulle jag ta ut pengar i uttagsautomaten denna morgon. Maxbeloppet är 20 000 Kwacha (cirka 1000 SEK) vilket man då får i 40 stycken 500 Kwacha sedlar, den högsta valören. När luckan öppnas och pengarna ska titta fram så hände ingenting. Jag böjde mig ner och fick se pengarna 2-3 centimeter in i den lilla öppningen men omöjligt att få in fingrarna för att nypa tag i bunten, sekunden senare stängdes luckan.

Jag vill inte vara negativ men jag insåg att det åter igen var dags för krångel. Efter att ha tillkallat en vakt som står utanför banken gick jag in i byggnaden för att förklara mitt ärende. Samtidigt var min automat ”Ur funktion” men det fanns tre stycken till så jag oroade mig inte mycket. Jag fick träffa Mr Stanley Dzikanyanga som förklarade för mig att jag måste kolla mitt saldo på kontot för att säkerställa att transaktionen skett. Och jag försökte vänligt men bestämt att förklara för han att han istället borde be ett par servicekillar knalla bort till automaten 20 meter längre bort för att konstatera att 20 000 Kwacha hakat upp sig i utmatningsmekanismen men icke…!

Jag bad om att få låna en internetansluten dator för att visa mitt saldo och transaktionen, men det gick inte. Det var bara för mig att åka bort till FAO-office, skriva ut ett papper från min internetbank och åka tillbaka. Men inte heller denna gång kunde han hjälpa mig, utan bad att få återkomma under dagen då de räknat igenom pengarna som finns i automaten. Tillbaka på FAO-office fick jag äntligen lite arbete utfört. Dagen gick men Stanley ringde aldrig, så innan stängningsdags åkte jag bort till banken en tredje gång och frågade om statusen på ärendet. Han bad om att få återkomma imorgon då han inte löst problemet för tillfället.

Det har hänt att jag i dessa situationer blir ursinnig, skäller ut dem och förklarar att det är oacceptabelt men jag har lärt mig att det inte funkar, speciellt inte på de som anser sig vara viktiga och har en fin titel, de gör allt för att göra dit liv outhärdligt efter en sådan sak. Så denna gång skötte jag mig exemplariskt men bevisligen så funkar inte detta heller.

Jag har nu skrivit ett brev med en händelsebeskrivning som jag ska leverera till bankchefen imorgon. Händer det inget då så får jag undersöka om det går att polisanmäla händelsen.

Bränslebristen har nu krävt sina första dödsoffer. I ett samhälle 10 mil utanför Lilongwe skulle tre unga killar hjälpa en strandad bilist utan bensin, som det hette i tidningen, men jag tror nog att de sålde bensin dyrt på svarta marknaden jag… Hur som helst skulle de hälla över från en 25 liters dunk till en femliterdunk. De stod i ett mindre hus utan elbelysning, och det hade ett stearinljus för att se vad de gjorde… Man tror knappt att det är sant när man läser det… Två av killarna blev brända till oigenkännlighet och en lyckades ta sig ut ur huset med brännskador.

I norra Malawi har de haft ett antal jordbävningar de senaste två dagarna, den starkaste 5,9 på Richterskalan. Men så vitt jag vet finns det inga omkomna utan bara skadade. Jordbävningar är mycket ovanliga i Malawi.

Bilden visar en vacker ödla från vår trädgård, med samma färg och utseende i ansiktet som jag har haft under dagen.

blåhövdad ödla

Categories: December 2009 Tags:
  1. Sofia Olofsgård
    December 9th, 2009 at 01:06 | #1

    Jag antar att du menar blå av ilska. Snacka om byråkratiskt land, och vi tycker att Sverige är byråkratiskt. Hoppas det löser sig med pengarna!

  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.