Home > Uncategorized > Nsima

Nsima

Ännu en dag här i Blantyre. Mötet som vi deltar på är:

”A workshop to finalize the joint annual workplan for nutrition sub-sector”, fler mål är:

 -To solicit resource commitments from partners for implementing the plan

-To develop a programme of implementation for the work plan

 

Och det är ungefär så roligt som det låter…puh. Jag är ju inte på långa vägar så pass insatt att jag skulle kunna få något utbyte eller bidra med något, men visst är det säkert lärorikt.

Vi är som sagt ett 20-tal personer som håller till på ett relativt lyxigt hotell och där alla utom jag är färgade, med ursprung från Malawi. Många har tidigare i sina liv studerat utomlands, i Europa eller USA och är välutbildade, trevliga och lätta att ha och göra med. Dagens möte avslutades dock med en gemensam bön för att morgondagen skulle ge ett bra resultat, börjar de kanske bli lite stressade..?

 Åt Nsima idag, stapelfödan, majsgröt/gelen. Smakade rätt okey men det finns ju mycket annat som är gott… Om Malawierna inte fått Nsima när de går och lägger sig så har dom inte ätit (även om de har det) Det är Nsima som är ”riktig mat” och det kan inte tänka sig något annat…Tror det är som Sveriges äldre generations relation med potatisen.. Det går inte att lura i en gammal person i Sverige ris eller pasta någon längre tid… Nsima är gjord på majsmjöl och jag antar att det är majsen som ger bäst skörd per kvm och det är säkert en anledning till att majsen är så populär i dessa länder även om det finns mycket annat som skulle vara bättre ur näringssynvinkel.

 Hotellet kostar 17500 Kwacha per natt vilket motsvarar ca 125 US dollar vilket är mycket pengar här nere… Man brukar ju säga att Malawierna lever på 1-2 dollar per dag. De Malawier som har gott ställt (typ mina kollegor) har ett par tre anställda som sköter hemmet och annat praktiskt för knappt 100 dollar per månad per anställd. Arbetskraft är mycket billigt i Malawi…

 Internet ingår inte på hotellen här nere utan man får köpa sig ”Air-time” och få access till det trådlösa nätverket vilket kostar 600 Kwacha för en timme, ca 35 SEK, så jag unnar mig en timme av detta varje kväll. Att gå ut efter mörkrets inbrott som infaller vid kl 18 är inget som man gör här nere som västerlänning och framförallt inte helt ensam som jag är, utan man stannar innanför hotellets höga murar.

 Hemma i Lilongwe har jag lyckats hitta ett ställe som nu erbjuder mig ett rum:

 We can offer a dorm room, (I of three), sharing a shower, separate toilet and fully equipped kitchenette, for 350 us dollar per month. Rooms are clean, serviced, and safe. We are in area 9 within walking distance of Crossroads and Old-town.

 Låter intressant, får kolla upp detta när jag återvänder till Lilongwe på lördag.

 I brist på bilder så bjuder jag på en befolkningspyramid från Malawi, med klassiskt u-landsutseende, håll till godo.

 

pop_pyr_mal kopiera

År 2006 var medelåldern i landet enligt uppgift 16,4 år och medellivslängden var 38,6 år.

Categories: Uncategorized Tags:
  1. Elinor
    September 4th, 2009 at 11:02 | #1

    Låter som du verkligen har fått se en annan värld och fått smälta väldigt många nya intryck. Det låter som sagt ganska skrämmande men samtidigt spännande, hur många får den chansen och erfarenheten som du får just nu? Det är verkligen en unik möjlighet, du kommer lära dig en massa om både andra männiksor och framför allt om dig själv.
    Om det är nån som fixar att vara själv i Afrika så är det du, det vet jag.

    Kramar

  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.