Home > Uncategorized > Torsdagen den 5 november 2009

Torsdagen den 5 november 2009

Nu börjar det bli mycket att göra, men det är ju skoj. En intensiv period då jag nu får mängder av nutritionsrelaterade nyhetsartiklar om situationen runt om i Malawi. Utöver dessa nu inlämnade artiklar måste jag också följa upp andra ärenden där folk lovat lämna information men inte kommit till skott ännu. All denna information ska sedan granskas och eventuellt editeras innan vi kan skapa ett första utkast av Malawi Nutrition Bulletin.

Efter jobbet var det dags att åka bort till frukt och grönsaksmarknaden igen, ett av mina favorithandelsområden då det finns så många fina livsmedel där. Nu för tiden tar jag med mig klädombyte till jobbet, då jag upptäckt att de är galna i alla med kostymbyxor och skjorta som jag annars använder i arbetet. Jag drar nu på mig mina säckiga gymbrallor och med en lugn och säker attityd beträder jag marknaden.

frukt o gront

Detta funkar otroligt bra, jag slipper minst hälften av alla som flyger på mig annars. Jag handlade på mig mina tre favoriter här nere, Ananas, Jordgubbar och Mango. Jag tänkte kolhydratladda med frukt inför halvmaran på söndag :-)  Inte det bästa livsmedelsvalet om man vill kolhydratladda men eftersom jag älskar frukt så kan jag inte låta bli!

För att jag ska få i mig lika mycket energi och kolhydrater som en stor portion pasta (400 gram kokt) måste jag nu äta 300 gram av vardera tre fruktsorter :-) mums, he he. Totalt ger dessa 900 gram frukt nästan 500 kcal och utöver cirka 100 gram kolhydrater, 15 gram kostfibrer och en hel del mikronutrienter…jag kommer inte drabbas av skörbjugg i alla fall.

Ananasen som jag kom över var den sötaste i hela världen, jag fick äta den i små bitar för att inte munnen skulle explodera. Det gick rysningar genom hela ryggraden ner till fötterna vid de första bitarna! Så god är frukten!

Det är med lite ironi som jag skriver raderna men jag gillar frukt, och halvmaran är bara en rolig grej. Denna gång har jag inget tidsmål utan ska bara springa loppet för att det är skoj. Ska dessutom spela innebandy på lördagen så helt fyllda glykogendepåer kommer jag ändå inte ha.

På väg hem från marknaden var det en väldig kö vid en av bensinstationerna, det råder nämligen dieselbrist just nu. Folk är hemma från jobbet för att de är strandsatta i hemmen! Jag fyllde upp min bensintank på en mindre mack där dieseln var helt slut, då kanske även bensinen snart blir drabbad.

dieselbrist

Jag har frågat folk om varför denna situation råder och de svar jag fått är att man förväntar ett stigande råoljepris och därför håller de oljeproducerande länderna inne med leveranser för att tjäna mer pengar…

Väl hemma träffade jag Cathrine, en tjej från Storbritannien som tillfälligt bor hos oss för att se efter Trésor, dottern i huset, medans Jessie, hennes mamma är bortrest. Cathrine hade varit hemma hela dagen på grund av dieselbristen och kunde meddela att vi haft strömavbrott hela dagen.

Strömmen kom tillbaka vid 17:50 för att klockan 18 träda in i det schemalagda strömavbrottet i två timmar…20:00 kom strömmen tillbaka för att 10 minuter senare brytas igen. Jag gick till sängs tidigt denna afton. Välkommen till Malawi…:-)

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.