Home > Uncategorized > Måndagen den 2 november 2009

Måndagen den 2 november 2009

Nu kommer strömmen snart tillbaka då klockan precis blivit 20:00! Man får njuta av glädjestunderna som regelbundet kommer i olika former. Generellt har det varit en jobbig dag dock…

Arbetsmässigt var den bra, då jag bland annat besökte the Technical Secretariat som ligger i samma byggnad som the Ministry of Agriculture and Food Security. Här kunde jag inkassera en databas över alla de 230 nutritionsrelaterade projekt som just nu pågår i Malawi, samt få en lista med kontaktuppgifter till alla de 100 medlemmarna i the nutrition Committee.

Det jobbiga idag var det att mitt visum har gått ut igen och att jag måste förlänga det. Av naturliga skäl vill man undvika besök vid dessa myndighetsinrättningar då de sällan, enligt mig, har en fungerande verksamhet. Denna gång hade jag talat med FAO i god tid för att de skulle ordna rätt dokument och rätt underskrifter för en kostnadsfri förlängning av mitt visum. Detta ska vara möjligt enligt den informationen jag fått och då jag även är volontärarbetare kan jag tycka att de ska vara lite mer tillmötesgående och hjälpsamma. Jag har valt att åka hit och utföra oavlönat arbete just bara för att jag vill hjälpa Malawi, och jag önskar att jag senare hemkommen till Sverige, kunde berätta om hur hjälpsamma myndigheterna är, med väldigt lite krångel och friktion men så är inte fallet.

Jag spenderade närmare tre timmar sittandes, väntades och pratandes med flertalet tjänstemän. Men jag lyckades inte förlänga mitt visum…tydligen var något fel med det dokumentet som jag hade. Jag har inte tänkt betala 30 000 Kwacha (cirka 1600 SEK) bara för ett tillstånd att uppehålla mig i landet om jag inte måste…speciellt inte då jag arbetar gratis…!

Jag såg också halva Madonnadokumentären och visst känner jag igen allt, det är en del av vardagen här nere. Det är tufft att vara så nära och svårt att acceptera att det är som det är. Hemma i Sverige är det lätt att jag blundar för att skydda mig och det minsta dessa utsatta människor kan begära från mig är att jag åtminstone erkänner deras existens och situation…    

Om man ser fotografier på byggnader i Lilongwe så är det ofta följande bankbyggnad som ligger i stadsdelen City Center.

Lilongwe

Positiva saker som hänt är att jag och Hannes bestämt oss för att åka ner till Mulanje den kommande helgen. Mulanje är Malawis högsta berg, 3002 meter. Det finns både vandringsleder och klätterleder till toppen och vi har tänkt att vandra till toppen då vi inte har utrustning som tillåter annat. Anledningen till att vi vill göra detta nu är för att det är bättre innan regnsäsongen börjar då många vägar blir svårframkomliga etc.

Regnsäsongen börjar i mitten av november och pågår fram till april/maj. Det är då fortfarande mycket varmt men det regnar varje dag och allt blir grönt och vackert. Det är också dessa månader som de viktigaste grödorna kan odlas effektivt då majoriteten av jordbruken saknar bevattningssystem och är därmed beroende av regnet.

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.