Home > Uncategorized > Söndagen den 1 november 2009

Söndagen den 1 november 2009

84 kilometer söder om Lilongwe, längs med M1 vägen som leder till Blantyre finner man byn Dedza och Dedza Mountain. Dagens söndagspåhitt för mig och Hannes, var att vandra upp till toppen av detta berg för att ta en fika. Dedza ligger på 1615 meters höjd och toppen på 2198 meters höjd så i höjdmeter räknat är det inte mer än knappt 600 höjdmeter att vandra.

vandra

Detta berg visade sig vara mycket finare än Nkoma Mountain som vi besökte förra helgen. Omgivningarna hade mer träd och skog än övriga miljöer här omkring. Det fanns även barrträd som påminde om våra tallar hemma i Sverige. Enligt den guidebok som vi tittat i, finns här apor, babianer, vårtsvin och leoparder. Vi såg bara några apor på håll och leoparder är jag tveksam till att det skulle finnas där. Hur som helst stimulerades alla våra sinnen på ett behagligt sätt och det sinnet som för mig fick njuta mest var luktsinnet. Min näsa kunde inte få nog av alla friska dofter så som doften av tallskog, kåda, blommor och till och med doften av djur även om vi inte såg så många.

Jag och Hannes på toppen av Dedza Mountain

Disigt som vanligt

Gula nyckelpigor

Temperaturen var behaglig att vandra i, mycket svalare än i Lilongwe som ligger 1000 höjdmeter lägre. Enligt uppgift var det drygt 10 km till toppen och tillbaka, vilket vi utan stress gjorde på tre timmar. Efteråt kollade vi runt lite i byn, köpte billig potatis samt besökte det kända krukmakeriet som tillverkar mängder av brukslergodsföremål.

Nu har jag varit i Malawi exakt två månader, en tredjedel av den planerade tiden och imorgon är det en ny arbetsvecka!

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Emil S
  November 3rd, 2009 at 10:10 | #1

  Ja, jo, Hannes ar en trevlig tysk kille som arbetar med landskapskartlaggning at ett tyskt foretag. Han har varit har sen maj -09. Fikan var en enkel lunch som bestod av mackor med skinka och ost, nagot som inte ar vanlig mat har men som finns att kopa om man vet vart man ska leta.
  Ja kanske var det pinjetrad :)

 2. Görel Silenhag
  November 3rd, 2009 at 00:27 | #2

  Vilken härlig utflykt ni verkar ha haft och så roligt att du träffat en kompis som har samma intresse som du. Undrar vad ni hade mer er till fika? Beträffande de där träden som liknar våra tallar så tror jag det är pinjeträd. Dessa träd kan bli flera hundra år gamla. Du har säkert ätit pinjenötter och dessa kommer från just dessa träd. Undrar om Malawierna äter nötterna? Kramar!

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.