Home > Uncategorized > Tisdagen den 27 oktober 2009

Tisdagen den 27 oktober 2009

Dagen spenderades vid Wamkulu Palace, ett lite halvlyxigt konferenshotell som ligger i Area 12, samma area som jag bor i.

Wamkulu Palace

 Wamkulu Palace_

Mötet som jag och Ruth deltog vid handlade om infant feeding and strategy development. Dr Beatrice Mtimuni rapporterade om preliminära fynd från en observationsstudie som pågått hela året. I studien har de intervjuat och följt 60 stycken mödrar med nyfödda barn från olika byar runt om i Malawi.

Enligt tidigare studier i Malawi, så följer mer än 40% av alla barn under fem år, inte sin tillväxtkurva. De är de två första åren som är mest kritiska och som i många andra länder är exklusiv amning de första sex månaderna rekommendationen.

Vad den pågående studien visar är att det i förvånansvärt många fall introduceras vatten eller vattnig gröt redan vid 2-3 månaders ålder. Och efter fem månader så förekommer Nsima (majsgröt) med kokvatten från fisk eller grönsaker (tunn buljong)… Detta parallellt med dåliga hygienmöjligheter och dåligt vatten vilket ger diarré och andra problem. Som ni förstår så finns det en del att göra på det här området.

En strategi som de vill ta sig an är att ta fram en liknande bok/häfte som Zambia har.

bok

Denna kan ge information och vägledning till föräldrar med barn från sex månader upp till två år.

introduction

Här finns även en del recept som använder lokalt tillgängliga livsmedel. Jag bjuder på ett här om ni vill prova hemma ;)

Sweet potato

Små barn har små magar, ändå behöver de mycket energi för att de ska kunna växa bra. Då är det viktigt att veta vilka livsmedel som har hög näringstäthet och ger rätt sorts energi. Sen har vi också alla HIV infekterade mödrar vars barn löper stor risk att själva få viruset – under graviditeten eller under förlossningen. De som inte smittas riskerar att få viruset genom amningen.

Att använda modersmjölkersättning är det inte många som har råd med och samtidigt kan denna medföra en ökad risk för död i infektionssjukdomar då det kan vara svårt med tillgången på rent vatten.

Jag uppgav nog fel information häromdagen då Madonna faktiskt landade på Lilongwe flygplats i söndags. För er som är intresserade av vad de lokala tidningarna skriver om det så lägger jag här ut artiklar från dagens ”The Nation”

Första sidan i Nation

Madonna lays foundation

critics

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.