Home > Uncategorized > Lördag den 24 oktober 2009

Lördag den 24 oktober 2009

Madonna i Malawi

En lugn lördagsförmiddag lät mig långsamt infinna mig i helgen. Vid lunch skulle jag möta upp Jessie i Old Town för att shoppa lite gemensam mat till hushållet, vi handlade för närmare 20 000 Kwacha (ca 1100 SEK) och eftersom detta är ett kontantsamhälle så var det bara att hala upp 40 stycken 500 sedlar, en rejäl bunt att ha i fickan. Jag önskar att de kunde börja med kontokort för att slippa hanteringen av alla kontanter.

Imorgon funderar jag på att åka till ett ställe som jag hörde talas om idag, Nkoma Mountain. Det finns ett par ”kullar” med topp på drygt 1500 meter över havet bara en timme från Lilongwe. Lilongwe i sig ligger på 1000 meter så det är inte så många höjdmeter att vandra men det skulle vara fint att bara komma utanför Lilongwe på en utflykt även om det är varmt, en snabb två timmars promenad upp till en topp kan ju vara trevligt.

Jordnötter, Soyabönor, Kassava, Majs, Papaya, tomat, torkad fisk etc

Fick in en fråga via kommentarfunktionen:

-Undrar hur man gör när man hälsar på varandra och när man skiljs åt? Även hur man hälsar när man möts på gatan t ex? Är männen gentlemän som håller upp dörren och drar ut stolen för kvinnor? Har man fikaraster förmiddag och eftermiddag på jobbet? Har man betald semester och i så fall hur många dagar?

Svar:

Den absolut vanligaste artighetsfrasen är How are you? Eller på Chicheva Mulibwanji? ”W” uttalas lite speciellt, det blir typ MuliboOoAnchi. Man svarar ndilibwino (Jag mår bra) Kayainu? (returnera frågan)

Sen har vi också

Mwadzuka bwanji – God morgon/hur är din morgon?

Ndadzuka bwino – Min morgon är bra.

Mwaswera bwanji – God eftermiddag, eller Hur går din dag?

Ndaswera bwino – Min dag går bra

 

Zikomo – Tack

Zikomo kwambiri – Tack så mycket

 

Chabwino –  Hej då bra

Tionana nthawi ina – Vi ses senare

 

Jag har inte lagt märke till några gentlemanna- beteende.

Inte heller några fikaraster men jag tror man bara tar en när man vill…! Lunchrasten är i regel en timme mitt på dagen. Här finns ingen siesta som i vissa sydeuropeiska länder.

 

Vad det gäller semester så frågade jag Jessie, den Malawiska tjejen som jag hyr rum hos. Hon sa att det varierar, men ca 20 betalda dagar per år brukar de flesta ha. Men de har ingen speciell populär period, så som vi i Sverige där de flesta väljer att ha sin semester på sommaren. Jessie arbetar inom stadsförvaltningen och jag kan tänka mig att det finns en hel del andra jobb där semester inte existerar.  

CHABWINO!

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Sofia Olofsgård
  October 25th, 2009 at 08:42 | #1

  Nu var det länge sen jag följde med i din blogg märker jag.
  Skönt att du har blivit frisk från magsjuka och att kackerlackan inte anföll dig. Jag vet att jag hade gjort betydligt mer än bara vevat med armar och viftat ut den. Jag hade nog skrikit hysteriskt också och Tobias hade fått rädda mig om han hade varit där. ;-)
  Och att du är frustrerad över att sex månader är en kort tid förstår jag. Det tar tid att komma in i ett arbete och jag hoppas verkligen att du får en kompetent efterföljare som kan avsluta ditt jobb på ett bra sätt.
  Kram!

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.