Home > Uncategorized > Fredagen den 23 oktober 2009

Fredagen den 23 oktober 2009

Madonna i Malawi

Idag representerade jag Ruth Butao på ett Nutrition Review Meeting som hölls vid Cresta Crossroads Hotel. När Ruth frågade mig om detta så ställde jag upp. Jag ska inte vara hennes springpojke men det är ett sätt att hålla mig ajour med vad som händer och hur saker fungerar. Mötena behandlar ju en del av de som sker på nutritionsscenen i landet och det är ju detta som jag ska rapportera om i the Nutrition Bulletin of Malawi, denna publikation vars första nummer jag ska ha färdig i december.

Men jag måste erkänna att jag inte finner det särskilt givande. Visst är det generellt stort engagemang i Malawi jämfört med många andra Afrikaländer men deras mötesdisciplin är bedrövlig. Alla möten jag deltagit på har startat minst en timme efter utsatt tid på grund av att människorna helt enkelt kommer sent. Mötena behandlar detaljer i olika program och projekt på ett sådant sätt, att det för mig som utomstående är det omöjligt att begripa vad det handlar om. Och jag har inte fått någon introduktion i hur Malawi arbetar med dessa frågor utan de verkar tro att man ska lära sig detta bara genom att andas in den Malawiska luften. Fortfarande är det så att det i arbetsspråket förekommer så många förkortningar och fackuttryck att man ibland bara förstår 40 % av vad någon säger och ännu mindre av betydelsen. Och de gör referenser hela tiden till program och projekt i historien som om jag hade bott här i hela mitt liv.

Jag kom till Malawi tisdagen den 1 september kl 16:00. Dagen efter klockan 08:00 kördes jag till Blantyre 30 mil från Lilongwe för att delta på en workshop under fem dagar…! Och såhär har det varit ända sedan dess. Att producerande denna Nutrition Bulletin kommer jag att klara av då jag är den som tar emot information och data för att sedan sammanställa den, inte producera data i sig. Men det hade varit trevligt om man kunde få en bredare förståelse vilket göra det lättare att skapa en högkvalitativ Nutrition Bulletin. Jag vill som sagt utnyttja de sex månaderna här med ett optimerat arbetssätt som gör det möjligt att utföra så mycket nytta som möjligt.

Jag känner en sådan oerhörd frustration att inte begripa hela systemet och har tagit upp detta förut med Ruth, Lynny, Mabvuto, Alick m.fl. men antingen så är jag väldigt korkad eller så är de mindre bra pedagoger eller en kombination. De sa från början att sex månader är för kort tid och nu börjar jag inse varför. Det kommer att bli mycket intensiva månader och jag hoppas att vi hittar någon lämplig som tar vid efter mig så att mitt arbete inte är förgäves.

Ibland känner jag mig lika duktig som följande dam är på att sjunga…bilden togs av en kollega till mig.

gammal tant påväg att sjunga

Gammal tant sjunger

Så, från de ena till de andra, ni som vill veta mer om den Madonna i Malawi dokumentär som visades på SVT för en vecka sedan så har jag hittat denna sida http://www.iambecausewearefilm.com/ kanske känner ni redan till sidan…originaltiteln på dokumentären är I am beacuse we are. Kanske kan jag nu hitta dokumentären på nätet med hjälp av originalnamnet.

Trevlig helg

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.