Home > Uncategorized > Lördag den 17 oktober 2009

Lördag den 17 oktober 2009

Är det helt tyst i ett rum så kan man tydligt höra när en kackerlacka springer över golvet. Och det var detta ljud jag sent igår kväll hörde, läsandes en bok i sängen. Jag vill gärna undvika djur i sovrummet och håller därför rent på golvet för att snabbt kunna överblicka ytan och jaga ut dem. Men dessa små djurben som påminde lite om ljudet från ett hastigt skrivande på en laptop kunde jag inte lokalisera. Tillslut så antog jag att det kom från utsidan av fönstret och la mig tillrätta igen i sängen.

Efter ett par sidor i boken lät det som om ljudet kom närmare och närmare… Plötsligt känner jag hur något trillar ner i ansiktet på mig och jag for upp ur sängen likt en nyårsraket på nyårsafton. Jag flaxade vilt med armarna, spottar och fräser för att få bort det som angriper mig. Och konstaterar att det bara var smulor från taklisten, men där uppe sitter den fetaste kackerlackan jag hittills sett. När han får syn på mig så hoppar han efter mig, fäller ut vingar !? (jag visste inte att de hade det..!) och glidflyger efter mig tills han landar på golvet framför mina fötter. Instinktivt vill min kropp hoppa på den men jag hejdar mig i sista sekund då det kommer att bli en kladdig historia. Jag lugnar ner mig ett par hekto och fattar tag i en pappersbunt som jag använder för att mota ut denna best från rummet. Han hoppar, trixar och är ilsken som en liten iller men utan sitt överraskningsmoment har han inte mycket att komma med. Han åkte ut med huvudet först genom köksdörren…

Aptiten är tillbaka nu i alla fall, efter magsjukan, så det var en härlig frukost jag idag kunde inta. Frukosten bestod av en morot, tre mackor, ett stekt ägg samt ett par nävar jordgubbar, mums. Kroppen hade lite problem med att hantera laddningen men jag är hur som helst bättre.

Vad jag däremot oroade mig över är Harriets hantering av livsmedel. Denna morgon hade hon lagt ut all potatis i solen. Hon var inte där just då men jag frågade de andra och de sa att potatisen skulle torka då den var angripen av fukt.

Man behöver inte vara legitimerad dietist för att veta att potatisen utvecklar Solanin, ett gift, under uv-bestrålning..! Grön potatis ska man kassera. Och vadå angripen av fukt! Menar de förruttnelseprocessen?  Detta är ett utvecklingsland påminner jag mig själv om, men jag måste säga att risken inte är värd den förväntade vinsten. Att skala tjockt med kniv samt tillagning i hög temperatur (fritering) sägs minska giftkoncentrationen (jag har ej undersökt det vetenskapliga underlaget) men rekommendationen är ändå att kassera grön potatis.

Jag skakar på huvudet och traskar bort till kvartersbutiken istället för att köpa några softdrinks och en dagstidning.

Det finns nog andra länder i Afrika där korruptionen är mer utbredd men visst förekommer den i Malawi också. Och att den får uppmärksammas i tidningen är ett bra tecken.

corruption1

På exakt detta kontor skaffade jag mig mitt Malawiska körkort. The Road Traffic Directorate i Malawi motsvarar Sveriges vägverk/transportstyrelse. Tidningen utrustade en ung kille som aldrig tagit en endaste körlektion med 20 000 Kwascha (ca 1100 SEK) och lät han sedan försöka sig på att muta sig till ett körkort vilket fungerade!? Inte konstigt att många kör som dom gör här, he he. 

corruption2

Nu ska jag hem till några vänner och lira spelet Risk.

Categories: Uncategorized Tags:
  1. Bonnie
    October 19th, 2009 at 08:15 | #1

    Vill bara utfärda en varning angående att trampa på kackerlackor! Berättade för en kompis om dina, enligt mig, mindre trevliga husdjur, han berättade då att han sett en dokumentär om kackerlackor. I dokumentären hade de sagt att det enda man uppnår genom att trampa på dem är att de släpper ut sina ägg och sen har man tio gånger fler kackerlackor i sitt hem. Uäck….hemska, lömska kryp. Trampa för guds skulle INTE på dem alltså.

  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.