Home > Uncategorized > Lördag den 10 oktober 2009

Lördag den 10 oktober 2009

Traskade upp tidigt idag som vanligt, typ klockan sju vilket jag finner skönt då det ändå blir rätt varmt så fort solen går upp kring sex.

Då jag öppnade köket stormade alla kackerlackor iväg, utom en stackare som hamnat på rygg. Han sprattlade hejdlöst och jag kunde nästan se paniken i hans små ögon. Kanske gjorde han bara morgongymnastik med situps etc.?

 cockroach

Läste en rolig artikel i dagstidningen, The Nation”.  artikeln handlade om en kille som sålde bananer i Malawi. Det jag som dietist inte kunde släppa utan att höja på ögonbrynen var de fakta de uppgav om bananen. Om jag samlar ihop och översätter alla påståendena till svenska så blir det följande.

Från Tidningen The Nation:

Bananen är rik på Kalium, och fiber. Den innehåller också stora mängder av kalcium, järn, magnesium, fosfor, vitamin C,A och B.  

Näringsvärdet i bananen gör den användbar vid såväl önskad viktuppgång som viktnedgång, vidare hjälper den vid förstoppning, mag/tarmbesvär, anemi (blodbrist), ohälsosamt blodtryck, hjärtproblem, magsår, hjärnstimulans, depression, nervsjukdomar, stress, morgontrötthet och PMS besvär.

svenne_banan

 

Tänkte göra en lång utläggning och analys om detta men inser nu att jag inte hinner. Min kommentar blir följande.

Jag jämför med livsmedelstabeller från Sverige, vars data kanske inte bygger på analyserade bananer från just Malawi, men så långt ifrån verkligheten kan det inte vara. Vidare så kanske bananen är en viktig källa till många näringsämnen hos Malawierna.

Men vissa uppgifter om bananens innehåll av mikronutrienter (vitaminer/mineraler) tycker jag är felaktiga. Ta vitamin A som exempel där bananen ger 4 retinolekvivalenter respektive 48 mg Karoten (A-vitamin) per 100 gram, jämför man med Mango som också är en mycket vanlig frukt i Malawi så ger den 196 retinolekvivalenter respektive 2350 mg Karoten per 100 gram.

Och hälsopåståendena är lite väl tilltagna och vågade, man kan tro att bananen är en mirakelmedicin. Skulle jag ge generellt råd om frukt så skulle det bli att ALL frukt är nyttig och hälsosam och att variera så mycket som möjligt säkerställer att man får i sig allt de bra som finns i många frukter.

Spelade innebandy innan idag på ABC-college, cyklade dit i värmen, men all svett gör ju inget när man är ledig från jobb. Nu blir det duschen och sen hem till Micke och hans flickvän från Canada. Vi är ett gäng som ska kolla på film samt socialisera.

Trevlig helg.

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.