Home > Uncategorized > Torsdagen den 8 oktober 2009

Torsdagen den 8 oktober 2009

Jag får börja med något roligt då de kommer en långdragen lista längre ner…

 Här ser vi två gräsklippare i Malawi.

 gräsklippare i Malawi

De klipper allt gräs förhand med en machete liknande huggkniv (som de säkert tillverkat själva) där den sista decimetern på bladet är böjt för att följa marken parallellt, nästan som att slå hö med en lie men med finare verktyg.

 klippa gräs

gräs_kniv

gräskniv_2

När jag ändå pratar gräs så kan jag också berätta hur de sår gräs. Har tyvärr ingen bild men jag har sett det vid ett tillfälle och Hannes berättade då för mig i grova drag hur de gör. De tar ett grässtrå från en frisk gräsmatta, eventuellt klyver de detta grässtrå, lite osäker här men i alla fall, sen planterar de detta på den jordplätt som ska sås och så håller de på så, ett i taget, tills de har en hel gräsmatta. Jag hade aldrig trott på det om jag inte såg det själv!

Nu till dagens prestationer som mest består av förberedelser inför ett viktigt möte som nu är spikat till torsdag nästa vecka. Jag har tagit fram en dagordning och byggt ramverket i en powerpoint-presentation som ska ta åhörarna genom denna vildvuxna skog som ska röjas och planeras för att i slutänden bli en Nutrition Bulletin. På detta möte kommer förhoppningsvis många av följande utvecklingspartners att delta.

 • Ministry of agriculture and food security
 • Ministry of health
 • Ministry of Education, Science and Technology
 • Ministry of Gender, Child Development and Community Development
 • Ministry of information and civil education
 • The Technical Secretariat
 • CARE http://www.caremalawi.org/
 • Concern World Wide
 • Valid International
 • CTC (Community Therapeutic Care)
 • CHAM (Christian Health Association of Malawi)
 • GOAL Malawi
 • Bunda College of Agriculture
 • CHANCO
 • CRS (Catholic Relief Services)
 • WALA (previously I-LIFE)
 • College of Medicine
 • USAID
 • UNICEF
 • FICA
 • WFP
 • WHO
 • EU
 • Irish AID
 • Norwegian embassy 
 • WVI (World Vision)

Det är bara nyckelspelarna och med så många aktörer på spelplanen så det är inte konstigt att man inte har en glasklar uppfattning om hur de arbetar i detalj. 

Klockan 16 gjorde jag en chansning och åkte bort till UNICEF för att försöka träffa Stanley C som har varit svår att få tag på. Jag hade tur och fick träffa honom en kort stund. Stanley var en trevlig man som berättade om deras arbete i Malawi.

Han berättade också om ett påbörjat arbete med en Food Composition Table alltså en livsmedelstabell med näringsinnehåll i olika livsmedel. De har en hel del data men av olika anledningar så har ingen slutfört arbetet. De har ju trots allt ett kraftigt underskott på nutritionsutbildad personal i Malawi.

Enligt Stanley skulle slutresultatet av ett sådant här arbete kunna hjälpa Malawis befolkning mer än en Nutrition Bulletin och han försökte tydligt locka in mig i arbetet. Jag måste säga att det lät fantastiskt spännande men samtidigt är det ett relativt omfattande projekt som enligt min bedömning inte är genomförbart av mig nu när jag redan är inne i ett annat projekt. Men det finns fler dietister hemma i Sverige som säkert kan tänka sig att ta tag i detta, jag får nog underrätta Göteborgs Universitet och de berörda personerna där…

Categories: Uncategorized Tags:
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.