Home > Uncategorized > Onsdagen den 7 oktober

Onsdagen den 7 oktober

Idag träffade jag representanter från CHAM (Christian Health Association of Malawi) och Valid International. Dessa är ytterligare samarbetspartner till min uppdragsgivare Department of Nutrition, HIV and AIDS.

Valid International visade mig de mycket intressanta Ready-to-Use Terapeutic Food som produceras och används inom landet till malnutrierade barn under fem år. Bilden visar dessa tillsammans med ett paket tuggummi som storleksreferens.

Ready-to-Use Therapeutic Food_överblick

Detta motsvarar våra kosttillägg (näringsdryck, förskrivs av Dietist) som vi har I Sverige. Givetvis är våra kosttillägg i västvärlden mer utvecklade med både kompletta och icke kompletta samt en uppsjö av olika smaker. Lena Jonsson vid Göteborgs Universitet lärde oss att tänka ur de fem perspektiven vid val av livsmedel.

 • Miljö
 • Ekonomi
 • Näringsinnehåll
 • Sensorik
 • Hygien

När man summerar det hela så är den positiva vågskålen utan tvekan tyngst här. Sensoriskt påminner den om jordnötssmör men är inte lika len då man kan känna sockerkorn eller liknande. Den är inte heller homogen utan skiktar sig i påsen, dock mycket lätt att blanda innan man öppnar förpackningen. Smaken är som väldig söt jordnötssmör, som godis, och säkerligen inte svår att få i barnen.

Ready-to-Use Therapeutic Food_nära

En påse med 93 gram ger 485-510 kcal, varav 12-15 gram protein. Ingredienserna ar följande: Mjölkpulver, socker, jordnötssmör, vegetabilisk olja, vitaminer och mineraler.

Ready-to-Use Therapeutic Food_innehåll

Hoppas bara att detta inte ersätter maten för dessa barn utan att det fungerar som ett tillägg.

Denna länk visar en kort reklam/kampanj-film om att skänka pengar, där de tidigare nämnda “Ready- to-Use Terapeutic Food ” figurerar.

Denna länk leder till Concern world wide, en annan utvecklingspartner som jag träffade förra veckan . Det finns en intressant video längst ner på denna sida. Man får se en hel del från Malawi om än i något förskönad bild. Omgivningarna är väldigt gröna vilket tyder på att de troligtvis är i anslutning till “Rainy season”. Just nu, i oktober månad, är det fnösktorra marker utan mycket växtlighet och ett ständigt orange/brunt damm som lätt yr upp i luften.

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Emil S
  October 8th, 2009 at 12:57 | #1

  Ja bilen ar en befrielse fran mycket frustration. Man borjar nu fa ordning pa sin vardag.
  Ja, han fryser nog inte vid strang kyla..:) De dar med akta karlek vet jag inte… Hannes min “flatmate” rakade ut for en 17-arig tjej som ville gora allt for honom och efter en vecka sa sa hon att hon alskade honom…! Han ytnyttjade inte situationen utan avbojde alla inviter..
  sva@Sofia Olofsgård

 2. Sofia Olofsgård
  October 8th, 2009 at 11:52 | #2

  Nu har jag uppdaterat mig på dina förehavanden. Grattis till bilen, känns bra att du har något bättre fordon än som oskyddad cyklist. Fast mamma har kanske hunnit skicka ner en hjälm vid det här laget. :-)
  Måste kommentera den håriga mannen på stranden, inte för att jag är fördomsfull, men hon kunde väl valt någon som var mindre luden iallafall. Urk. Fast man kan alltid hoppas på att det är äkta kärlek inblandad… eller?
  Må gott!
  Kram

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.