Home > Uncategorized > Söndag den 4 oktober 2009

Söndag den 4 oktober 2009

Åkte till ”The Lake” (Malawisjön) idag med följande personer.

Emil, Ulemo, Antji, Dillon och Hannes

Från vänster Emil, Ulemu, Antji, Dillon och Hannes.

Ulemu är från Malawi och har ett förhållande med Antji, Tysk läkare som jobbar här nere. Antji är kompis med Hannes min lägenhetskamrat och Dillon är från Malawi och kompis med Ulemu, hoppas ni hängde med.

beach in

beach

Denna gången åkte vi inte till Salima som annars är närmst från Lilongwe, utan vi åkte till ett annat ställe som jag inte minns namnet på just nu men Hannes hade varit där tidigare. Stranden hade vi nästan för oss själva då det bara var två andra sällskap här under dagen. Bredvid denna strand fanns en mindre Lodge/hotell med få gäster. Här fanns också några enklare hus längre bort på stranden där familjer bodde. Fiskare gav sig ut på sjön som vanligt under dagen för att fiska.

ut och fiska

beach in nära

Det samlas en del fågelskit på de strategiskt viktiga stenarna eftersom det nästan aldrig regnar här denna tid på året. Under mina hittills spenderade fyra veckor i landet har jag inte sett en enda regndroppe.

beach_ut

 

island

Två säljare som sålde krimskrams lyckade hitta hit och bredde ut sina saker bredvid där vi satt. Dillon spexade och lekte med alla grejor som säljaren hade, tillslut köpte han en hatt.

säljare

 

säljare nära

Det var fantastiskt skönt att bara slappna av och släppa arbetet för en stund, spela Volleyboll och bada. Det kom också fiskare som ville sälja fisk till oss, hela och orensade som de alltid är. Det är annorlunda här i Afrika men för mig känns det inte så fräscht att köpa orensad fisk och sen låta den hänga i vindrutetorkarna hela dagen i 30 graders värme så som alla andra gör…

sälja fisk

Men en trädgårdsmästare från hotellet/Lodge erbjöd sig att grilla den feta “Butterfish” bakom en häck någonstans.

smörfisk_nära

Nygrillad fisk var fantastiskt gott, det vita köttet hade en tydlig smörsmak.

inmundiga fisk

En kringstrykande hund väntade tålmodigt på resterna. Här i Malawi ger man rikligt med “F”-ben till hundarna.

hungrig hund

Här fotograferar jag en pojke vid fiskarens båt.

pojke och båt

Tyvärr ser jag ofta vita män i sällskap med unga svarta kvinnor. De köper och betalar allt till dem och de blir deras flickvänner under deras tid här.  

Hårig snubbe

När kvällen närmade sig begav vi oss hem mot Lilongwe i Antji:s Toyota Starlet. Och denna gång köpte jag på mig en rejäl hög med Mango för 100 Kwacha (ca 6 SEK) av fyra barn i sjuårsåldern. Det ena barnet var så magert att jag såg hjärtat slå under huden mellan revbenen på bröstet.

Mangosar

Avslutningsvis, kolla in den här killen! Det är sådana som han som ska få stipendium för vidare studier..

Imorgon är det en ny arbetsvecka!

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Görel Silenhag
  October 5th, 2009 at 22:58 | #1

  Oh, vilka fantastiska bilder Emil! Och vilket trevligt sällskap – så roligt att lära känna inhemska kompisar. Och vilken tur att du hittade “dina” frukter. Hoppas du hinner äta upp dem alla innan de blir för gamla. Kramar!

 2. silenhag
  October 5th, 2009 at 19:25 | #2

  Jodå, de är båda småfiskar och vanliga i Malawisjön. Jag har mailat till dig :)

 3. Emma Nilsson
  October 5th, 2009 at 11:54 | #3

  Vilka härliga bilder fran sjön! Jag läste precis en artikel om seleninnehall i staple foods fran Malawi och kom att tänka pa dig. Matemba och usipa verkar vara den stappelföda som har högst seleninnehall, sa satsa pa det om du känner att ditt intag blir lagt =). Jag har lyckats lista ut att matemba är en sorts fisk, men jag kan inte hitta information om usipa annat än att det är animaliskt. Vet du vad det kan vara för nagot? Och en fraga till; har du nan aning om vad “kwambi figs” är? Det ska vara en frukt som tillhör släktet ficus. Om du rakar veta nat om den far du jättegärna höra av dig och berätta!

  Ha det bra och kämpa pa i Malawi!

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.