Home > Uncategorized > Lördagen den 26 september 2009

Lördagen den 26 september 2009

September 26th, 2009 silenhag Leave a comment Go to comments

Dagen bjöd på innebandyspel borta vid ABC College. Micke från Ängelholm har tagit med sig klubbor, bollar från Sverige och tillverkat två mål här i Malawi. Vi var 13 stycken, fyra från Sverige, fyra från Finland, en från Canada, två från Sydafrika etc. Det är riktigt skönt att få röra på sig även om man svettas så mycket att man tillslut halkar omkring i svetten som samlas på golvet. Just fysisk aktivitet saknar jag då allt är uppbyggt kring bilen och att man är ”fånge” i sitt eget hus 12 timmar per dygn då det är mörkt.

Juha från Finland har precis kommit hit för att hänga med sin tjej Riikka som varit här länge. Denna Juha sysslar med klättring och har tagit med sig en del utrustning från Finland. Men någon klättring kommer det nog inte att bli då vi inte hittat några utvecklade klippor. Det pratas om en förare/guidebok som ska finnas i Blantyre men enligt uppgift är det bara bevarad text från någon Britt som klättrade lite på olika klippor under en säsong. Vi står nu också inför den varmaste perioden på året och det är helt enkelt för varmt för att klättra så något sådant projekt är inte aktuellt.

Ikväll ska jag och Jessie ut med några kompisar till en restaurang i Area 10, inte långt från där vi bor i Area 12. Blir nog rätt lugnt, ska försöka att ta mig till gymmet imorgon på morgonen innan den värsta värmen slår klorna i oss.

Jag såg lite moln idag..! Man såg dom tydligast om man tittade rakt upp, på håll i horisonten blev allt bara en disig massa, tror att det är en del smogpartiklar i luften. Sen eldas det ju konstant överallt i trädgårdar, diken och bostäder. Dels lagar folk mat med eld och dels eldas det sopor då det inte finns något utvecklat avfallssystem. De flesta har en stor grop i trädgården, där avfall eldas upp. Röken sätter sig i kläderna direkt efter man tvättat och hängt de på tork.

Röken kommer också in i husen då de inte är täta. Bilden nedan visar mitt sovrumsfönster och är ett typexempel på hur husfönster ser ut här nere. Två fönster i varje fönsterkarm. Ett med enkelglas, ett med ”persiennglas” för rejäl ventilation, myggnat utanpå och stålgaller av armeringsjärn invändigt, armeringsjärn som för övrigt används till allt i alla konstruktioner av stål. Man vänjer sig vid röken om man bara lyckas förtränga den men visst saknar man frisk doft, jag har hört att man kan köpa frisk luft på burk i vissa delar av världen och det är först nu jag inser att det faktiskt är sant.

fönster 1

fönster2

 Nu blir det skjuts in i duschen för snart blir vi hämtade av några kompisar!

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Linda Silenhag Talik
  September 27th, 2009 at 12:19 | #1

  HEJ EMIL!
  Jösses vad intressant och spännande det är att läsa allt du berättar här.
  Så skönt att du hittat så många kompisar att hitta på saker med på fritiden. Kul att träffa så många olika
  människor med olika historier och ha vistelsen i Malawi gemensamt och när det känns tufft hjälper det att
  veta att det finns fler som sitter i samma båt. Det där med att behöva vara hemma så snart det blir mörkt måste
  vara fruktansvärt frustrerande! Vad gör du då?? Förutom sitter vid datorn? Läser kanske?
  Kul att få uppleva hur en Malawisk fest :-) Men den där Antonniette *ha*ha*
  Vi var ju alla hos mormor o morfar igår. Barnen lekte och hade skoj och vi gick en promenad på heden. Härligt.
  Vi var bjudna redan 13:00 så vi hade hela eftermiddagen på oss.
  Sedan körde vi hem o då gick jag och Pernilla Krogsvängen här i Eslöv. Massa folk ute! Ett tält på torget med musik o mat och sedan var
  det Stensson med disco o uppträde. Riktigt skoj! Jag ääälskar att dansa. Sent blev det så jag är trött idag. Men ska gå ut på en promenix snart.
  Tack för tipset om Youtube!! Det ska jag verkligen göra, gå in o läsa om olika program o dess funktioner.
  Hur var resturangen förrästen? Finare än lunchresturangerna du äter på??
  Ha en bra dag! KRAAM! //Linda

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.