Home > Uncategorized > Fredagen den 25 september 2009

Fredagen den 25 september 2009

September 25th, 2009 silenhag Leave a comment Go to comments

Det är tänkt att jag ska producera ”Malawi Nutrition Bulletin” i Microsoft Publisher 2007. Jag har sagt att jag behärskar de flesta vanliga program som man hittar på en persondator, men faktum är att just Publisher är jag ingen expert på…Så idag gav jag mig själv en snabbkurs i denna mjukvara genom att studera programkurser och beskrivningar på Youtube. Det visade sig vara ett fantastiskt hjälpmedel som kommer göra livet lättare. Jag kan varmt rekommendera den tidsinvesteringen att sitta en halvtimme/ timme vid Youtube, för att lära sig mer om program man ofta använder.

I går kväll, natten till fredagen, hade Jessie en grillfest hemma i trädgården. En överraskningsfest för en av hennes manliga bekanta som fyllde år. Jessie är ju en Malawisk tjej och när Malawierna har fest på detta vis så äts det väldigt mycket kött och bara kött…!? Detta är ju den lilla skara av befolkningen som har det gott ställt och kanske är detta ett beteende som ska understryka och visa på att de inte tillhör den fattiga delen av befolkningen. Hur som helst grillades det kyckling, uppskurna och marinerade biffbitar samt olika korvar. För min del upplevs denna livsstil och födoval en smula udda och jag saknar alla de andra goda och fräscha livsmedel som förgyller en festmåltid hemma i Sverige.

 Eftersom det var torsdag så var det också strömavbrott enligt schema mellan kl 18-20. Ute i trädgården, i mörkret med de andra upptäckte jag för första gången att kvarteret var mer upplyst än när det inte är strömavbrott och under några sekunder var man förvirrad igen innan jag hörde brummandet från alla el-generatorer som folk har i sina trädgårdar. Det är många rika som bor i detta kvarter och strömmen de producerar är tydligen så mycket att de vill passa på att lysa upp sina trädgårdar…!?

 Hur som helst är det alltid trevligt med fest och sammankomster men eftersom jag skulle jobba dagen efter så tog jag det rätt lugnt och drack endast två glas vin samt tre glas vatten under kvällen. Vi var kanske 15 personer och jag träffade också för första gången Antoniette. Denna tjej har bott både i USA och Genève, pratar flytande Franska men har nu återvänt till Malawi och tillsammans med sin bror, startat ett företag som handlar med ädelstenar.

De unga Malawierna är som tokiga när de dricker alkohol och trots att de flesta ska jobba dagen efter så spottar ingen i glaset. Jag gick till sängs vid midnatt men vid 2 tiden på natten vaknar jag av att Antoniette befinner sig i mitt rum!? Den fräcka tjejen hade tagit sig friheten att gå in till mig när jag sov. Utan att någon av oss upplevde situationen som jobbig lyckades jag att avstyra eventuella upptåg som var i görningen och fick sova i lugn och ro tillslut.

jag_o_antoniette

Jag har fortfarande inte löst mitt transportbekymmer som jag upplever utanför arbetstid samt när min Chaufför är bortrest med Ruth, (min handledare och Nutrition Policy Officer på Dept. of Nutrition, HIV and AIDS). Det bästa är att köpa en bil då detta är ett sådant land där bil är nödvändigt för att få ihop tillvaron. Jag har dock hittat en cykel men han begär 650 US dollar för den så jag har valt att ha is i magen då jag vet att han ska resa hem till Australien snart och kanske då vill släppa den billigare.

Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.