Home > Uncategorized > Söndagen den 13 september 2009

Söndagen den 13 september 2009

September 13th, 2009 silenhag Leave a comment Go to comments

Sov ända till kl 09:00 eftersom jag var på fest igår hos någon västerlänning. Vi var nog kring 25-30 stycken och alla var från olika delar av världen, inklusive två svenskar, Micke och Elisabeth. Micke har jag träffat förut och Elisabeth träffade jag för första gången.

Vem som var värd vet jag faktiskt inte då jag och Hannes (lägenhetskamraten från Tyskland) kom dit rätt sent. Men det var ett hus i area 12 bara några kvarter längre bort. Verandan var full med vattenfyllda baljor där ölen och annat låg på kylning, det var bara att ta för sig, mingla runt och ha skoj. Jag tog det dock rätt lugnt med drickandet och vid 2-tiden så skjutsade Julia från Finland hem mig, Hannes ville stanna lite längre.

 Harriet, vår tjänsteflicka/hembiträde tvättar hela hushållets kläder (fem personer..!..) för hand. Idag ville jag tvätta mina kläder själv vilket jag också gjorde på baksidan av huset där det finns ett stort betongbord med höga kanter på.

Det var då jag fick infallet att kolla in ett skjul eller mindre byggnad på tomten. Jag gick sakta dit och bakom en liten betongmur som reducerade insynen träffade på en hund som låg utanför byggnaden. Hunden var mager och sargad med blek päls på de ställen där pälsen fortfarande växte. Långa oklippta klor beklädde tassarna och den visade omedelbart tänderna samtidigt som den tydligt visade stor rädsla, den betedde sig kort och gott som en vildhund. Jag avlägsnade mig och slutförde tvättandet.

Senare frågade jag Hannes vad som fanns där ute..han berättade att Harriet bodde där…

 Denna unga tjej…uppskattningsvis 25 år kanske…Det skar i hjärtat på mig att detta var verkligheten..Det känns så lustigt att bli servad av människor på detta vis som man blir här nere. Man tvättar inte, städar ej, diskar ej, gör inget i trädgården etc. Vad har jag gjort som förtjänar detta och vad har Harriet gjort som får utföra detta..  

 Jag har pratat med ett par vänner efter detta och även om det initialt kändes för jäkligt att någon ska behöva bo på det viset så är det tydligen mycket vanligt förekommande lösning för många här nere. Att arbete som tjänstefolk åt de rikare för knappt 100 dollar per månad med löneförmåner som gratis bostad, gör just deras tillvaro mycket bättre.

 Julia bjöd hem mig på kaffe i hennes hus som låg i Area 43. Hon hade precis skaffat två hundar, Jackson och Lousy. Nästan alla villaägare har hund här nere även om det har vakter dygnet runt som vaktar egendomen.

 Vi beslutade oss för att köra ett träningspass på Heaven Bird Gym som låg i närheten. Gymmet ska vara det bästa i Lilongwe enligt många jag pratat med. Det finns träningsmöjligheter på ett par tre ställen i Lilongwe, men med mindre utbud av maskiner och fria vikter.

gym_1

gym_2

Det kostar 18000 Kwacha för tre månader (ca 1060 SEK) och de körde Roxette i högtalarna under hela besöket. På gymmet träffade vi också Riikka, hennes kompis från Finland. Hon är också en cykeltok och hon erbjöd sig att låna ut en cykel till mig som hon hade ståendes hemma, sweet.

 gym_3

gym_4

På gymmet hittade jag en våg som visade att jag vägde 69 kg med kläder på…! Hoppas den inte stämmer för jag vägde 74 kg utan kläder, på morgonen, innan avresa..Det är ändå 7 % viktnedgång på mindre än två veckor..jag får nog sätta nutritiondiagnosen ”Lätt undernäring” (E44.1) på mig själv.  Får köpa på mig några burkar lokalproducerat jordnötssmör eller något annat energitätt att berika kosthållningen med, he he, speciellt nu när jag ska försöka komma igång på allvar med cyklandet.

jordnöt

Categories: Uncategorized Tags:
 1. silenhag
  September 22nd, 2009 at 19:41 | #1

  Jo, gymmet ska nog funka med en hel del uppfinningsrikedom. Legcurl går ju att köra i en bensparkmaskin och i en cabelcross kan många andra övningar utföras, dock är de olika hantagen starkt begränsade…och jag saknar också hög ställning till den olympiska skivstången så man kan fria knäböj och slippa Smith:en

 2. Sebastian Nelson
  September 22nd, 2009 at 00:55 | #2

  Helt otroligt.. det e vad jag kallar ett hardcore gym.. haha! not…. men det var ju över förväntan bra ändå..

 3. Anne-Li
  September 16th, 2009 at 09:03 | #3

  Åh usch vad jag tycker synd om Harriet och hennes fula stackars hund! kan du inte mata hunden lite? kul att du hittat folk att hänga med. men måste vara frustrerande att inte kunna gå ut efter mörkrets inbrott. hoppas allt är bra med dig och du får väl se till att du inte tynar bort! drick lite grädde eller något ;-) kram på dig.

 4. silenhag
  September 14th, 2009 at 21:12 | #4

  Ja, det är bara kul att veta att folk läser min blogg:) Kollar din också regelbundet. Hoppas på ett tillfälligt avbrott på din blogg för då vet jag att du levererar fram en bebis. Ha det fin fint:)

 5. silenhag
  September 14th, 2009 at 21:09 | #5

  Ja de har skivstänger, lite hantlar, bänkar, en Smith, cabel-cross och några andra random maskiner, nästan till alla muskelgrupper. Saknar väl isåfall squat/knäböj ställning men det går ju att köra i Smith:en. Man kommer nog rätt långt med lite fantasi.
  Ja jag kollade din blogg innan, coolt. Fin sida du har fixat. Ser fram emot att följa dig :)

 6. Elinor
  September 14th, 2009 at 17:52 | #6

  Sweet med gym, men du får nog improvisera en hel del med tanke på alla vikter och maskiner som verkar finnas där…men så länge det finns en skivstång och några hantlar så klarar man sig. Illa, illa om du väger 69, lilla sparven…jag väger ju snart lika mkt, haha…o värre lär det bli i Italien, pasta, pizza, ost, vin och italiensk glass…man kan ju inte annat än bulka där =)
  Jag flyttar imon så då får du följa mig på min blogg http://dietistirom.bloggsida.se/

  Kramelikram

 7. Sofia Olofsgård
  September 14th, 2009 at 17:42 | #7

  Det ser ganska öde ut gymmet, men jag antar att du har en massa övningar att sätta igång med. :-)
  Bra att du kanske äntligen får en “riktig” cykel som du kan cykla på. Att få punktering efter punktering brukar fresta på tålamodet en smula. Jag hoppas att din mamma skickar cykelhjälm till dig snart, min vurpa vill man som sagt inte uppleva. Fast jag har klarat mig från vidare sådana. :-)
  Och att du tappar i vikt är inte alls konstigt, det är ju helt annan mat!
  Snart har du nog lärt dig hitta godsakerna och då får du nog se upp åt andra hållet.
  Det är jättekul att följa din blogg, just nu när jag bara går hemma så känns det extra bra när någon jag känner faktiskt uppdaterar sig frekvent.
  Håll tummarna att jag får en bebis att sysselsätta mig med snart. :-)

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.