Home > Uncategorized > Lördagen den 12 september 2009

Lördagen den 12 september 2009

September 12th, 2009 silenhag Leave a comment Go to comments

Gick upp kl 05:30 idag för att delta på en löparrunda innan det blir för varmt. Vi går nu in i sommarperioden och det märks då temperaturen nu är kring 30 grader varje dag, men det är fortfarande svalt och skönt innan kl 7-8 på morgonen. Löpningen gick bra, vi var ca 12 stycken från olika nationer som mötte upp hemma hos Mina som bodde i ett stort hus med tillhörande tomt. Efteråt bjöd hon på frukost till alla och vi satt på hennes veranda och njöt en timme innan vi skiljdes åt.

Hittade lite skojig information på en brödpåse, tänk om det var så lätt att ge kostråd hemma i Sverige:

 brödpåse

bröd

I Malawi har de tydligen mirakelkaffe som minskar risken för cancer, diabetes, gallbesvär, Parkinsons och förkylningar. De du!…några referenser till vetenskapligt underlag saknas dock:

 kaffe

Matpriserna varierar kraftigt beroende på vilken typ av livsmedel. De livsmedel som producerats i Malawi är givetvis rätt billiga men håller mycket lägre standard än vad man är van vid och sortimentet är inte direkt brett. De lokalt producerade mattfettsblandningarna smakar mycket lustigt och ska inte stå i kylskåp..!? för då får de en märklig konsistens där de är hårt, men grynar sig om man försöker att bre det på en smörgås. Har dock hittat ett välkänt märke med en bra produkt men då får man betala 5 gånger mer, ca 35 kr för en liten ask. Detta är ett bra exempel på hur det är i de få livsmedelsbutiker som finns, sortimentet på varor som man känner igen är dåligt.

Jo, kaffe är väldigt dyrt. De lokalproducerade (500gram) betalar jag 1200 Kwacha för (ca 70 SEK) importerat har jag inte ens vågat tittat efter.

Grönsaker handlar man normalt på marknad där priset är ca en tredjedel av vad man kan hitta i en ”Supermarket”. Idag köpte jag 10 tomater samt 4 små små grön paprika för 200 Kwacha (ca 12 SEK), 2 små broccolibuketter för 200 Kwacha (ca 12 SEK) samt en Ananas för 120 Kwacha (ca 7 SEK). Men det är lite besvärligt att handla på dessa marknader då man konstant har uppemot 15 stycken handlare som drar i en så fort man beträder området.

I veckorna äter jag ute på lunchrestaurang och betalar allt från 200 Kwacha (ca 12 SEK) till ca 2500 Kwacha (ca 150 SEK…) Vissa ”finare” kollegor går bara till de mindre dåliga ställena så om man vill äta med dem så får man också betala…

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Sebastian Nelson
  September 22nd, 2009 at 00:57 | #1

  Hahaha! ja tänk om näringsbeskrivningen hade varit så enkel i sverige… helt sanslöst…

 2. silenhag
  September 13th, 2009 at 13:59 | #2

  Jag måste godkänna inläggen innan de postas…!? ska se om jag kan ändra inställningarna. Men detta inlägget är det första som har fastnat och som jag kunnat godkänna…
  Ja cykelklubb hade varit något :)

 3. Christian
  September 13th, 2009 at 13:35 | #3

  (hmm, kan inte hitta mina tidigare kommentarer i trådarna nedan? blitt nåt fel..)

  Men som sagt, starta en cykelklubb och få de rika att börja cykla! =)
  Det verkar mkt påfrestande, men du är ju stark och positiv så det kommer snart att flyta lättare.
  Du är ju fortfarande i början av resan, snart kommer inte livet där nere kännas så alienerat.
  Det där kaffet du hittat verkar ju vara en världssensation! Kaffeindustrin är ett jobbigt kapitel… synd att de är så gott..
  Du borde ha lite bra böcker att läsa när det inte finns el.

  peace

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.