Home > Januari 2010 > Fredagen och lördagen den 15, 16 januari 2010

Fredagen och lördagen den 15, 16 januari 2010

Fredagen var nationell helgdag här i Malawi, den såkallade Chilembwe Day,en dag för att fira John Chilembwe som var en kontroversiell frihetskämpe i början på 1900-talet i Malawi. Även om nästan hela Malawi står still denna dag så är det ingen ”UN-holiday” (United Nations) vilket innebär att UN personal arbetar som vanligt.

Efter en något kortare arbetsdag blev det under fredagskvällen middag och sällskapsspel hemma hos Micke och Angela som nu har två trebenta hundar. De säger att ”all tripods seems to end up in our place”, he he.

Monopoly

På lördagsmorgonen vaknade jag med en känsla att något inte var som det skulle. Jag låg i sängen och grubblade ett par sekunder innan jag insåg att ett avlägset dovt brummande vibrerade avlägset utanför huset. Aha! Dieselgeneratorer som är igång i kvarteret! Vilket betyder strömavbrott och mycket riktigt fick jag det bekräftat då jag tryckte på strömbrytaren till taklampan.

Det var nog första gången som vi hade ett strömavbrott på morgonen, de flesta strömavbrotten kommer normalt på eftermiddagen eller kvällen. Jag har i och för sig min gamla trogna vän bensinfriluftsköket som jag ibland använder.

Optimus multifuel

 Harriet kör med sitt grillkolkök vilket också fungerar fint. Måste fotografera henne när hon gör Nsima någon dag…

 Juha, Riikka och jag planerade under lördagen att åka till Malawisjön för att bouldra och bada men det var regnigt och molnigt på förmiddagen så vi beslutade oss för att vänta till morgondagen.

Cyklade istället en sväng under eftermiddagen. Med hjälp av en kompass cyklade jag först österut, sedan norrut och sedan västerut tills jag hittade något jag kände igen och kunde ta mig hem. Fick vada över Lilongwe river på ett ställe. Visst är det skoj att cykla lite utanför Lilongwe, genom bostadsområden, bland jordvägarna osv. dock lite påfrestande med alla som tilltalar en, ropar etc. Trevligt en stund men när 80 % av alla man möter gör det så blir det tröttsamt. Och det är mer folk här ute än inne i centrum. Barnen ropar Asungu asungu eller give me money och de vuxna säger Hi eller where are you going osv Stannar man så vill de visa vägen och hjälpa så mycket de kan men låter man dem göra detta så vill de ha pengar innan man skiljs åt.

Då hoppas vi på bättre väder imorgon då, så vi kan åka till sjön!

Categories: Januari 2010 Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.