Home > December 2009 > Fredagen den 25 december 2009 JULDAGEN

Fredagen den 25 december 2009 JULDAGEN

Har nu varit i Malawi i snart fyra månader, och har bara drygt två månader kvar, fantastiskt. Jag ser fram emot att få komma härifrån även om det är betydelsefulla saker som man pysslar med här nere. Malawierna själva kan inte resa härifrån och det flesta är stolta över sitt land. Jag har lite dåligt samvete för att jag längtar hem så mycket då jag känner mig självisk och inte vill överge de utsatta individerna som lever här. Situationen kan ibland kännas övermäktig då det är så mycket som måste förändras för att det ska bli en utvecklad nation istället för ett utvecklingsland. Men vi får aldrig ge upp och förmågan att hålla liv i glöden hos alla som arbetar i dessa länder är lika viktig som att andas, dricka vatten och äta.

Lilongwe måste vara gatuhandlarnas stad då de finns överallt. De finns i alla större vägkorsningar, kring parkeringsplatser, i trafikljusen, kring marknaden, utanför banken etc. vilket både är positivt och negativt.

Det är ju jättehärligt att bara stanna till, på väg hem från jobbet, och köpa en solmogen Ananas innan man kör in i kvarteret där man bor. Och i regel är det inte dyrare än på marknaden nere i Old Town.

Men det kan också vara jobbigt då man gör ärenden och mellanlandar i bilen. Ofta så tar det en minut innan man kommer iväg om man packar in varor eller pysslar i ordning med småprylar. Det som då sker är att en efter en ställer sig bredvid och knackar på rutan. Tillslut har man kanske fem stycken som även om man säger ”nej tack” ”kanske imorgon” eller liknande så fortsätter de att tjata.

Och att köpa dagstidningen eller ”airtime” till mobilen som man regelbundet gör är ju fantastiskt smidigt då man bara stannar vid vägkanten när man ser en kille som säljer detta.

Sen har vi också en speciell vägkorsning där de säljer smådjur, typ kattungar, hundarvalpar, kaniner, fåglar etc. Många gillar inte detta men det är tragiskt nog bra business för dem. Häromdagen då jag åkte där förbi så såg jag en kille som hade en hundvalp i höger hand samt en kattunge i vänster. Dessa står han och håller upp med framsträckta armar hela dagarna. Hundvalpen var lite sprallig och mannen använde då kattungen som tillhygge för att läxa upp hundvalpen.

Alla försöker de att klara dagen i denna del av världen där det finns gott om bananer men få som glider fram på skalen.

Rusty och Tiny på Juldagen

Hundarna hoppar över julottan, tar det lugnt och belastar inte sina fyra tassar i onödan.

Categories: December 2009 Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.