Home > Uncategorized > Torsdagen den 12 november 2009

Torsdagen den 12 november 2009

Nu har jag äntligen börjat jobba med att placera in de olika artiklarna i denna kommande Nutritions Bulletinen. Det är ju alltid skoj att skapa, och kunna titta på ett resultat som man åstadkommit. Men för varje timme man lägger ner så inser man vilket jättejobb det är kvar, jag har fortfarande en hel del artiklar som kräver bearbetning innan de kan publiceras.

Jag fick en fråga via kommentarer för en tid sedan. Personen undrade vad folket lever av och jag har sakta börjat få en bild av detta. Jag kan inte lämna några referenser på följande information utan detta är min tolkning och uppfattning om hur det ligger till.

Cirka 80 % av befolkningen lever på landsbygden och är självförsörjande småbönder som arbetar utan maskiner och i regel utan bevattningssystem. En del av det som odlas hittar in till städer och marknader där det omsätts.

När de kan så söker de tillfälliga jobb och om jag har fattat det hela rätt så kallas detta att ha tillfälliga jobb för ”ganyu”. Det kan vara på plantager som odlar tobak, kaffe, te, sockerrör eller bomull. Har de inget jobb på plantage så söker de annan sysselsättning. Bryta sten i stenbrott samt förädla stenen är också relativt vanligt. Att förädla menar jag sitta i solen och krossa de stora stenarna till mindre, krossa de mindre stenarna till krosskärv sen till makadam och tillslut singel tror jag det heter. En sten åt gången med en slägghammare, och ett evigt sorterande av alla småstenar.    

Att samla ved är också något som sysselsätter många. De kommer med berg på sina cyklar eller på huvudet, i regel grövre grenar som buntats ihop, en del av detta säljs. Något som troligtvis ger mer förtjänst är att tillverka grillkol som också är mycket vanligt förekommande, och man ser resterna av dessa jordhögar lite varstans. Grillkolen packas i begagnade sockersäckar, säg 100 liter kanske, och säljs för 900-1000 Kwacha (ca 60 SEK) Kvalitén varierar en del och det är i regel ingen vidare kol då den bara varar en kort stund när man grillar med den.

Tillverka korgar, skålar och andra vardagsföremål genom att väva växtmaterial ser man också. Träsniderier är också vanligt förekommande och är populära föremål som säljs till oss Asungus (vita).  

I Lilongwe så sysselsätter sig en hel del med att vara tjänstefolk åt de rikare som alla har ett par anställda. De finns tre vanliga tjänster här, hembiträde, trädgårdsmästare och portvakt. Dessa tjänar kring 6000 Kwacha (ca 350 SEK) per månad. Sen har vi alla minibussar som far omkring och utgör en form av kollektivtrafik. Cykeltaxi ser man också i hela landet, det är då en vanlig cykel med en liten dyna på pakethållaren.

Det finns en hel del försäljare i Lilongwe som rör sig överallt, de står längs med vägar, i korsningar, på trottoarer, på parkeringar och kring marknader. De säljer frukt, grönsaker, tidningar, skor, kläder, kontantkort till mobilen, biltillbehör etc. Här finns också en hel del tiggare…

Längs med Malawisjön så finns det många som livnär sig på fiske. Att handla med boskap är också en viktig inkomst. En fulvuxen get säljs för 3600 Kwacha (ca 200 SEK) och en normalstor kyckling går för 550 Kwacha (ca 30 sek) De kan också välja att stycka själv och sälja, eller laga till vid vägkanten och sälja som snack eller enkel lunch. Åker man mellan Lilongwe och Blantyre så säljer folk grillade möss längs med vägkanten. Jag ska ju åka denna sträcka i helgen då jag ska till Mulanje, det högsta berget i Malawi, så jag får passa på att fota de där mössen då.

Jepp, så är planen, imorgon åker jag och Hannes de 35-40 milen till Mulanje för att vandra upp till denna topp som ligger på blygsamma 3002 meter. Men enligt guideboken så är det rätt många timmars vandring, först upp till platån på 2000 meter vilket tar cirka fyra timmar, tror man börjar på 1200 meter. Här övernattar man i enkla timmerstugor eller tältar. Dagen därpå vandrar man till toppen som tar cirka 7 timmar, men det ska bli fantastiskt härligt att få uppleva campinglivet igen. Total frihet, allt man behöver för att klara sig i princip hur länge som helst har man på ryggen.

Jag har handlat på mig fulwhisky i de där små lustiga småpåsarna med 3 cl i varje. Perfekt då man inte vill bära mer än nödvändigt då man vandrar, tänkte överaska Hannes på toppen!

 fulwhisky2

fulwhisky

Jag kommer inte att ha tillgång till internet vilket innebär bloggtorka ett par dagar… Hoppas jag kan uppdatera på måndag då vi kommer tillbaka till Lilongwe.

Categories: Uncategorized Tags:
 1. Lena Johansson
  November 13th, 2009 at 08:47 | #1

  Läser dina bloggar flitigt och vill tacka dej vännen för att jag på så sätt får vara med dej på äventyret. Var rädd om dej. Kram

 2. Görel Silenhag
  November 13th, 2009 at 01:24 | #2

  Lycka Till min påg! Önskar er en trevlig och händelserik utflykt. Tur att Hannes har lika bra kondition som du! Kramar!

 1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.